Dostupni linkovi

Moguć susret Rugove i Tadića?


Dok zvanicno u UNMIK-u kazu da su jos u trazenju nekog medjunarodnog sastanka i neke pogodne prilike ili zemlje, mediji na Kosovu pisu kako je predsednik Tadic u pismu sefu UNMIK-a, Sorenu Jessenu Petersenu jasno saopstio svoju poziciju da ce se sa predsednikom Rugovom sastati samo u Pristini ili u Beogradu, ali ne i u nekoj drugoj zemlji.

I dok se u UNMIK-u sluzbeno ne komentarisu ova nagadjanja portparol UNMIK-a Remi Durlot kaze kako je odrzavanje sastanka izmedju kosovskog i srpskog predsednika od posebne vaznosti, ali da jos uvek nema konretnog datuma kada ce se to ostvariti.

“UNMIK je nekoliko puta rekao da bi smo zeleli da vidimo takav sastanak i da smo spremni da ponudimo nasu pomoc za njegovo ostvarivanje, ali za sada nije odredjeneo niti vreme niti mesto odrzavanja takvog sastanka, koji mi smatramo izuzetno znacajnim”, kaze portparol Durlou.

Sa druge strane, portparol predsednika Kosova Muhamed Hamiti kaze kako sa Begradom nece biti direktnih bilateralnih sastanka. Medjutim on ne iskljucuje mogucnost odrzavanja nekog sastanka najvisih zvanicnika Kosova i Srbije u okviru neke medjunarodne konferencije.

“U medjuvremenu sastanka izmedju rukvoodilaca dveju zemalja moze biti u kontekstu sastanka ili medjunarodne konferencije na multilateralnom planu i na tome se radi”, kaze Hamiti, dodajuci da za sada ne moze da kaze nista vise.

Na Kosovu se smatra da sastanak u Svajcarskoj “Albanci i susedi“ Projekta za etnicke odnose, kojim upravlja Alen Kasof, moze biti dobra i prva prilika da se pokusa ostvariti takav sastanak.

Eventualno odrzavanje ovog sastanka, smatraju u medjunarodnoj administraciji i institucijama Kosova, bio bi podstrek intenziviranju razgovora predstavnika Kosova i Srbije.

Inace, kao sto je poznato, premijer Kosova Bajram Kosumi je proslog petka tokom posete selu Babljak kod Urosevca izjavio da je spreman da pozove premijera Kostunicu na razgovore, na kojima ce se razgovarati o svim znacajnim pitanjima, sa izuzetkom pitanja koja su vezana za konacni status Kosova.

* * * * *

Izvori iz Tadićevog kabineta izjavili su za naš radio da zvanicni poziv Ibrahimu Rugovi za razgovore, koji bi se odrzali u Beogradu ili Pristini, i dalje stoji, ali da zvanicni odgovor na taj predlog još nije stigao.


Predsednik Srbije Boris Tadic je u zvanicnoj poseti Italiji, danas je u Milanu. Jedan od bliskih sradnika koji je u pratnji predsednika Srbije našem radiju je povodom tekstova u kosovskoj stampi rekao da zvanicni poziv predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi za razgovore, koji bi se odrzali u Beogradu ili Pristini, i dalje stoji, a da zvanicni odgovor na taj predlog nije stigao, kao ni zvanicni predlog da se sastanak organizuje na nekom trecem mestu. Sve ostalo su - kaze sagovornik RSE - spekulacije koje se u ovom trenutku ne mogu komentarisati.

Drugi nas sagovoernik iz kabineta predsednika Tadica u Beogradu bio je nesto odredjeniji. Receno nam je da bi eventualni susret u Zenevi bio organizovan u pauzi jedne medjunarodne konfrencije i da bi time samo bila ispunjna forma, ali ne i sustina onoga sto se susretom Tadic-Rugova zelelo postici.

Visoki sluzbenik u Tadicevom kabinetu, koji je zeleo da ostanene neimenovan, rekao nam je i to da su iz izvora bliskih predsedniku Kosova saznali da je Ibrahim Rugova bio spreman da odmah prihvati prvi Tadicev poziv na razgovore, ali da je na njega izvrsen nakanadni politicki pritisak i da zato pozitivan odgovor nije stigao u Beograd.
XS
SM
MD
LG