Dostupni linkovi

Muke s televizijom


Prijedlog zakona o javnom RTV sistemu, kojim se osnivaju tri operativna centra - u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci - za hrvatski narod nije prihvatljiv kao ni raniji ponuđeni, izričiti su u Hrvatskoj demokratskoj zajednici.
Prema Prijedlogu zakona, programi javnog servisa, odnosno postojeće BH TV1, bi se proizvodili, emitovali i uređivali u ovim centrima. Emitovanje programa ravnopravno bi se dijelilo po osam sati iz svakog od centara.

U HDZ-u, međutim, naglašavaju da ni sa ovakvim rješenjem nisu zadovoljni, te kako ostaju pri starom zahtjevu, kaže poslanik ove stranke u Parlamentu BiH, Filip Andrić:

“Kad je u pitanju emitiranje programa, nije bitno odakle se emitira, bitno je ono što se emitira. U tom smislu, mi smo ponudili rješenja da BH TV emitira svoj program na tri kanala, tri službena jezika. Mislim da bi na takav način doveli u jednakopravan položaj sva tri konstitutivna naroda, odnosno sva tri službena jezika u BiH.”

Evropska komisija podržala je ovakav prijedlog nove organizacije javnog RTV servisa. Ova ideja za Evropsku komisiju nije ništa novo, postojala je i ranije, kaže portparol Komisije u Sarajevu, Frane Maroević, i ističe kako bi se na ovaj način osiguralo ravnopravno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda u BiH:

“Mi smo još prije nekoliko godina, u kontekstu reforme sistema javnog emitiranja, izrazili volju da se podrži jedan takav produkcijski centar u Mostaru. Prijedlog da se pojačaju produkcijski kapaciteti u Mostaru je nešto što se nama čini vrlo logično - da se i taj dio BiH više uključi u realizaciju programa sistema javnog emitiranja.”

Ovakva regionalna podjela i previše podsjeća na podjelu po nacionalnom principu, kojom bi se izgubila vrijednost javnog servisa i samo zadovoljila forma, ocjenjuju medijski eksperti. Iako još uvijek nisu sasvim poznati detalji ovog Prijedloga zakona, on je u najmanju ruku problematičan, kaže federalni ombudsman za medije, Mehmed Halilović:

“Po nekom sistemu rotacije od osam sati programa iz različita tri centra čini mi se krajnje formalističkim i neprimjerenim za jedan medij koji bi morao biti servis javnosti.”

Ekonomski jače i politički stabilnije zemlje imaju manji broj kanala javne TV nego što to BiH ima danas, a zahtjev za uvođenjem dodatnih je apsolutno neodrživ, mišljenja je direktor Media centra u Sarajevu, Boro Kontić:

“To je jednostavno treba prekinuti, završiti ili jednostavno treba reći da li ovoj državi treba javni servis. Ako će se ovako nastavljati, ako će se ti ljudi ostavljati stalno u poziciji nekog iščekivanja, pa sad ovo, pa sad ono, mislim možda je najbolje završiti priču.”
XS
SM
MD
LG