Dostupni linkovi

Kako u Evropu?


Ivica Dačić, funkcioner Socijalističke partije Srbije, smatra da je ključna i nepobitna činjenica da je upravo Vlada koju podržava Socijalistička partija Srbije uspela da dobije Studiju izvodljivosti.

“Svakako da su evropske integracije i ulazak naše zemlje u Evropsku uniju naš nacionalni i državni interes i tom smislu Socijalistička partija Srbije je izuzetno zadvoljna što je za vreme postojanja parlamentalne većine koju čini Socijalistička partija Srbije dobijena pozitivna Studija izvodljivosti kao prvi korak ka ulasku naše zemlje u Evropsku uniju. I to je na neki način i veliki politički šamar svima onima koji su tvrdili da nema ulaska u Evropu sa Socijalističkom partijom Srbije, a s druge strane to je i neki način verifikacija te evropske orijentacije Socijalističke partije Srbije, jer je za nas izuzetno važno da ulazak u Evropu bude uz adekvatnu zaštitu naših nacionalnih i državnih interesa.”

O samoj Evropskoj povelji koju je predsednik Tadić ponudio svim relevantnim strankama, Dačić kaže u izjavi Radiju Slobodna Evropa:

“To da li je neko za ulazak u Evropu ili ne i da li prihvata evropske vrednosti i standarde se ne utvrđuje bilo kakvim dokumentom, a naročito ne dokumentima koji se i ne podnosi da bi ih svi potpisali nego da bi se na neki način preuzela određena politička inicijativa koja je izgubljena samim tim što je Vlada Republike Srbije i parlament Srbije bio taj koji je zaslužan za dobijanje pozitivne Studije izvodljivosti. Tako da ne vidimo da postoji veliko interesovanje i spremnost velikog broja političkih stranaka da se pridruže ovoj inicijativi predsednika Republike Srbije Borisa Tadića, ne zato što su protiv Evrope nego zato što smatraju da je to jedan suvišan politički potez koji ne znači suštinski ništa, a za nas je izuzetno bitno da je ta tema bila već u parlamentu, i da je naravno smatramo ovakav jedan potez potezom koji želi da predstavi da Demokratska stranka predstavlja nekog lidera u evropskim integracijama, naprotiv.”

S druge strane Miroljub Labus vicepremijer srpske Vlade, boraveći u Subotici izjavljuje:

“Ja kao predsednik G17 Plus ću potpisati tu povelju. Povelja sadrži elemente iz pozitivne Studije izvodljivosti ona je potpuno prihvatljiva za mene.”

Poslušajte i odgovor Miroljuba Labusa na direktno pitanje koleginice Branke Mihajlović.

Gospodine Labus, jedno pitanje iz studija, da li mislite da se može sa radikalima i socijalistima u evropski voz?

“Pa ne možemo da uđemo u Evropu ako ljudi koji glasaju za radikale i socijaliste ne uđu u Evropu. Ne može Subotica ili Beograd da uđe u Evropu a da Novi Sad ne uđe. Dakle, svi zajedno moramo da uđemo u Evropu.”

Razgovarajući ranije sa Aleksandrom Vučićem, generalnim sekretarom Srpske radikalne stranke o najavi ovog dokumenta predsednika Tadića, dobili smo odgovor da se radi o “marketinškom potezu Demokratske stranke”. Ostaje da se vidi da li će Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije potpisati ovaj dokument. No, ostavimo na stranu pitanje da li je dokument sročen kako kaže Dačić zato da ne bi bio prihvaćen od strane svih stranaka, postavlja se ipak pitanje koliko Tadićeva povelja koja insistira na obavezivanju svih političkih stranaka da će im prioritet u radu biti dalja evropska intergracija, može da ubrza a koliko da uspori čitav ovaj proces, kao i šta je suštinska poruka ovog poziva. O tome smo razgovarali i sa Ivanom Andrićem, funkcionerom Građanskog saveza Srbije.

“Svakako da bi za Srbiju bilo najbolje moguće rešenje kada bi sve stranke koje se bave politikom u Srbiji ili bar većina onih reprezentativnih podržavala bez rezerve taj evropski put, odnosno videla evropsku budućnost Srbije kao jedinu moguću. Prosto postoji relano stanje a to je da Srpska radikalna stranka u određenim segmentima a možda i ključnim nije za taj evropski put odnosno njihova politika se zasniva na tome da Srbija ne treba da se promeni da bi postala deo Evrope nego da treba Evropa da se promeni da bi Srbija došla u nju.”

Andrić konkrentno iznosi i stav Građanskog saveza Srbije zašto je i mada bi bilo dobro da sve stranke budu sporazumne po svim pitanjima koja se tiču Evropske unije, to po mišljenju Građanskog saveza Srbije ipak nemoguće.

“Takođe moram da kažem da nažalost ne mislim da su Srpska radikalna stranka i SPS jedine stranke koje nisu za to. Mislim da je čak stranka premijera Srbije Vojislava Koštunice vrlo diskubatilno ulazi u takvu politiku pošto nije dovoljno samo isporučivati ratne zločinice ispod stola, potrebno je javno govoriti o zločinima.”

Zaključimo na kraju mišljenjem srpskog premijera Vojislava Koštunice:

“Jednostavno, sada kada se cela Evropa ujedinjuje, nije vreme za rasipanje energije i trošenje snage u našem međusobnom razjedinjavanju.“
XS
SM
MD
LG