Dostupni linkovi

SDS odbacio dogovor sa Vlašića


Dok su bosanskohercegovački parlamentarci u Briselu uvjeravali komesara za proširenje Evropske unije, Oli Rena, da će se postići kompromis oko reforme policije, Glavni odbor Srpske demokratske stranke u Banjoj Luci odbacio je dosadašnje dogovore o reformi postignute na Vlašiću. Glavni odbor SDS-a zaključio je da je reforma policije moguća samo u okvirima ustava RS-a i Bosne i Hercegovine, te da stranka neće prihvatiti da policijske regije prelaze međuentitetsku liniju.

Predsjednik SDS-a, Dragan Čavić, nakon sjednice Glavnog odbora izjavio je da će se povinovati zaključcima stranke:

“Između onoga o čemu sam ja razgovarao na Vlašiću i stavova Glavnog odbora postoji poprilična razlika u pogledima. Ne isključuje se, dakle, nikakva mogućnost daljeg razgovaranja, ali u osnovi mišljenje je Glavnog odbora da se ova pitanja moraju riješiti isključivo u institucijama.”

Generalni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Igor Radojičić, mišljenja je da je u RS-u došlo do zasićenja reformama kojima se umanjuju nadležnosti entiteta i da se to prvo reflektovalo kod SDS-a:

“Očita su neslaganja unutar SDS-a na ovoj temi, odnosno većinski je suprotstavljanje reformi policije. I ukoliko SDS-a nema u toj priči, teško je zamisliti da bilo u Parlamentu RS-a, bilo u Parlamentu BiH reforma policijskih struktura uopšte prođe.”

Za Tarika Sadovića, šefa poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini RS-a, odluka Glavnog odbora SDS-a znači potpuno miniranje reforme policije:

“Meni se čini da SDS vraća politiku na stari kolosijek opstrukcije i izolacije. To je jedan snažan šamar međunarodnoj zajednici i tjeranje inata, od kojeg građani RS-a neće ništa dobro vidjeti.”

Prema mišljenju Slobodan Popovića, visokog funkcionera Socijaldemokratske partije BiH, zaključci Glavnog odbora SDS-a pokazuju da je Čavić izgubio kontrolu nad vlastitom strankom i "da SDS u ovim kritičnim momentima jedno radi, drugo misli, a treće govori":

“Jer oni kažu: ’Mi ne damo MUP, mi ne damo finansiranje, mi ne damo nadležnosti, mi ne damo prelaz međuentitetske granice’, a onda kažu poslije toga: ’Ali mi podržavamo reforme koje traži Evropska unija’. To dvoje očito ne ide jedno s drugim.”

S obzirom na jasne stavove predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, da će oni koji ne prihvate reformu policije snositi ozbiljne sankcije ukoliko na završnim pregovorima 11 političkih stranaka, koji su zakazani 16. maja u Sarajevu, Čavić ponovo ne promijeni mišljenje, za očekivati je nove smjene u SDS-u. Ovoga su, kaže Čavić, svjesni i on i stranka.
XS
SM
MD
LG