Dostupni linkovi

Da li ima zloupotreba budžeta Kosova?


Eksperti za ekonomiju upozoravaju da do sada budzetom Kosova nije upravljano na transparentan nacin. Profesor na ekonomskom fakultetu u Pristini Skender Berisa (Berisha) opisuje to cinjenicom da je tokom dve fiskalne godine zabelezen veliki visak, ali istovremeno i manjak u budzetu:

“Nerazumljiva je cinjenica da u ovom periodu siromasne ekonomije, u ovom siromasnom drustvu mi imamo budzetski visak koji iznosi stotine miliona dolara. Sa druge strane dogovoren je budzet za 20005. godinu, sa prihodom od 640 miliona evra i rashodom od 740 miliona. Sto znaci da nakon suficita sada cemo imati veliki deficit. Stoga se ne mogu sloziti sa ocenom da se budzetom Kosova upravlja dobro”, kaze Berisa.

On istice kako je neophodno da se tacno zna kuda odlaze sredstva iz budzeta koja koriste institucije:

“Takvu transparenciju ja ne vidim, u parlamentu Kosova se nije raspravljalo o tome gde odlaze sredstva, kako se prikupljaju, kao ni o tom kako se upravlja budzetom Kosova”, kaze profesor Berisa.

Zvanicnici Ministarstva za ekonomiju i finansije nisu dali izjave u vezi sa procedurom upravljanja bjudzetom.

Portparol UNMIKovog cetvrtog stuba, zaduzenog za ekonomiju, Mehtild Heneke (Mechtild Henneke), kaze kako postoje kancelarije za javne nabavke koje kontrolisu troskove:

“Svi troskovi se prate putem utvrdjenih pravila za javne nabavke, tako da postoji mehanizam koji osigurava da se novac trosi ispravno, a zatim jednom godisnje troskove koje napravi vlada proverava kancelarija Regizora”, kaze Heneke.

Medjutim, strucnjak za ekonomiju Skender Berisha kaze da nedostatak transparencije postavlja pitanje zloupotrebe budzeta. On istice kako je neophodno postojanje posebnih komisija, koje ce pratiti raspodelu sredstava iz budzeta:

“Imali smo finansijsku komisiju iz Italije, ali ne znamo do kakvih je rezultata ona dosla. Ne znamo da li je ta komisija otkrila zloupotrebe ili ne”, kaze Berisa.
XS
SM
MD
LG