Dostupni linkovi

“Obavezujuća informacija” za kosovske Srbe


Uprkos ranijim najavama da kosovski Srbi treba da uđu u privremene institucije, Savet za Kosovo usvojio je takozvanu obavezujuću informaciju u kojoj se protivi takvoj odluci tamošnjih političkih čelnika. Predsednik vladinog Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović kaže da je ta odluka tu da bi bila poštovna a ne komentarisana.

“Doneta je odluka da se da savet, jer savet je da savetuje, u vezi privremenih institucija na prostoru Kosova i Metohije, ali to je samo potvrđena informacija koja je došla od strane državnog vrha. Zadatak je da poštujemo takvu odluku a ne da je komentarišemo, i eventualne nesporazume koji bi možda mogli da se protumače kao nesporazumi smo takođe rezrešili.”

Na molbu da komentariše ocenu američkog ambasadora Majkla Polta koji je u izjavi za beogradske medije rekao da je obavezujuća odluka Saveta za Kosovo da Srbi ne učestvuju u radu privremenskih pokrajinskih institucija negativan razvoj događaja, i da bojkot nije rešenje, Nebojša Čović je odgovorio:

“Ne mislim da je to bojkotovanje i naravno nemam nameru da uopšte polemišem sa američkim ambasadorom, pošto sam čuo i njegov stav, uvažavam i njegov stav, ali nemam nameru ni da polemišem sa stavom državnog vrha. Ne treba da žurimo, i da sa tako brzim izjavama ne verujem da ćemo pomoći jedni drugima. Polako, to je proces i ja mislim da će to postepeno biti sve u radu. “

Čović ističe da odluka državnog vrha ima obavezujući karakter i da su svi politički lideri u sklopu takve odluke misleći na Olivera Ivanovića koji se nije složio sa odlukom Saveta za Kosovo, a čiji telefoni nisu bili aktivni za kontakte sa javnošću. Jedan deo srpske liste za Kosovo kaže da će se povinovati takvoj želji predstavnika vlasti, dok neki sa te liste ipak smatraju da je pritisak na UNMIK jedino moguć kroz ulazak u institucije. Među takvima je i poslanik Ranđel Nojkić:

“Šteta je ogromna pre svega zato što Srbi neće biti u situaciji ukoliko se ova odluka dosledno poštuje da predstavljaju situaciju i mi smo imali niz zajedničkih sastanaka sa međunaradnom zajednicom i normalno predstavnika Beograda, vlasti u Beogradu i državnog vrha, i naše učešće je dalo veoma pozitivne rezultate. Mislim da jeste vrlo bitno da se u ovoj situaciji koliko može pomogne Srbima na prostorima Kosova i Metohije da se taj život poboljša.”

Savet za Kosovo osim što je usvojio dokument Koordinacionog centra o povratku raseljenih sa prostora Srbije i Crne Gore na Kosovo, bez rasprave je prihvatio informaciju o neulasku Srbe u kosovske institucije.

* * * * *

Predstavnici UNMIK-a, institucija Kosova smatraju da je jucerasnja odluka politickog vrha Srbije da predstavnici SLKM ne ucestvuju u institucijama Kosova stetna, dok predstavnici SLKM isticu kako ce postovati tu odluku, iako smatraju da se samo ucescem u institucijama mogu najbolje zastiti interesi kosovskih Srba.


Vlada Kosova je sa zaljenjem primila jucerasnju odluku najvisih zvanicnika Srbije koja je saopstena na sednici Saveta za Kosovo vlade Srbije kojim se ne daje saglasnost za ucesce predstavnika Srpske liste za Kosovo i Metohiju u institucijama Kosova. Tim prije jer na ovaj nacin kosovski Srbi dovode u pitanje svoje interese postujuci odluke zvanicnog Beograda, koji imaju u vidu samo svoje dnevne interese.

Jucerasnja odluka u Beogradu nije dobro primljena ni u Misiji UN na Kosovu.

I srpski predstavnici kazu da ce postovati tu odluku, ali da smatraju da se jedino kroz institucije mogu odbraniti prava njihove zajednice.
Portparol UNMIK-a, Neeraj Singh kaze kako UNMIK procenjuje veoma znacajnim ucesce svih zajednica u institucijama Kosova i da nastavlja da podstice i Srbe da se vrate u u njima.

“Imamo vrlo kratko vreme, dok su pred nama jos mnogo izazova, mi cemo nastaviti da pozivamo Srbe da ucestvuju u svim kosovskim institucijama”, kaze Singh.

Tokom razgovora izmedju premijera Kosumija i predstavnika SLKM je dogovoreno da se oni vrate u institucije, kaze portparol premijera Daut Dauti:

“Mi se nadamo da je ova njihova odluka ishitrena i privremena i da ce oni vrlo brzo odluciti da istu stave van snage i da se vrate u institucije Kosova, jer su i neki od njih ocenili da je i dosadasnje ostajanje van institucija islo na njihovu stetu”.

Predstavnici SLKM ce postovati odluku koju je doneo politicki vrh Srbije iako su svesni da samo ucesce u institucijama moze da pomogne da se zastite interesi kosovskih Srba, kaze za nas program Goran Bogdanovic, jedan od celnika SLKM, koji istice kako ce predstavnici liste ucestvovati u radu komisija.

Mi cemo svakako u radnim grupama ucestvovati, to je odluka ui tu nema nikakve dileme. Znaci mi cemo u radnim grupama za povratak, decentralizaciju, ako se bude napokon zakazala, u radnoj grupi za kidnapovana i nestala lica, u radnoj grupi za saobracaj i telekomunikacije, ucestvovati tako da tu nema nikakvog problema, ali necemo do daljnjeg ucestvovati u radu Skupstine i vlade”.

Pored SLKM, koja ima osam poslanickih mesta u Skupstini Kosova drugi politicki subjekt kosovskih Srba, Srpska demokratska partija, koja ima dva poslanicka mesta, ucestvuje u radu Skupstine i vlade Kosova, dok je njen lider Slavisa Petkovic, ministar za povratak i zajednice.
XS
SM
MD
LG