Dostupni linkovi

Zatvorena klinika, Šapčanin uhapšen zbog pedofilije


Privatna klinika Ecim prema rečima ministra zdravlja Tomice Milosavljevića zatvorena je zbog korišćenja od strane nadležnih nedopuštene medicine pri sistematskom pregledu učenika osam odeljenja beogradske Osnovne škole “Jovan Dučić”. Lekari su navodno koristili eksperimentalnu metodu “Bi-digital-o-ring test” koje navodno služi za rano otkrivanje šećerne bolesti. Ministar Milosavljević:

“Sve dalje detalje možete čuti kada završe organi unutrašnjih poslova svoj posao, pošto se ovde radi između ostalog o prekoračenju zaista ovlašćenja u smislu poštovanja prava dece. Ne možete vi ući i vršiti sistematski pregled bilo kakvim metodom koji nije dozvoljen, propisan, odobren a nije u ovom slučaju, bez obzira što on neškodljiv i što je neinvenzivan, to prekoračuje posao bilo koje ordinacije pa i ove.”

Iz zatvorene klinike najavljene su tužbe pri čemu je jedan od lekara Momir Dunjić za beogradsku “Politiku” naveo da je reč o metodi koje se već koristi u Japanu i nekim drugim zemljama. Celu priču otkrili su roditelji koji su bili iznenađeni tretmanom kom su podvrgnuta njihova deca. Prema pisanju dnevnika “Blic” svakom detetu je rečeno da stane raširenih ruku i nogu, pri čemu su im stavljene kristalne prizme na prednji i zadnji deo tela a zatim su fotografisani digitalnim aparatom. Objašnjeno im je da se tako proverava stanje kičme. Ovaj list koji je prošle sedmice prvi razotkrio slučaj pedofilije iz Šabca navodi da je jednom od kompjutera pronađen dečiji pornografski materijal kao i da je u jednom od aparata pronađen film nagog dečaka sa pataloški izmenjenim polnim organom. Ministar prosvete Slobodan Vuksanović najavio je da će direktor škole “Jovan Dučić” biti smenjen. On je potvrdio da policija ispituje okolnosti.

“Ostale sankcije su domenu Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva zdravlja koje je dalo dozvolu za rad svojevremeno jednoj privatnoj ordinaciji, a u međuvremenu se ispostavilo da ta ordinacija ne poštuje propise Ministarstva zdravlja.”

Međutim, dozvolu za pregledanje dece na određenoj klinici izdaje upravo Ministarstvo prosvete. Socijaldemokratska unija, partija bivšeg vicepremijera Žarka Koraća, zatražila je da Vuksanović podnese ostavku kao i formiranje komisije koja bi utvrdila šta se dogodilo. Upitan da li to znači da bi čelnici njehovog resora mogli odgovarati po sistemu komandne odgovornosti, Vuksanović je odgovorio:

“Nema tu komandne odgovornosti, ovo nije rat, ovo je prosveta, ovo su dece i briga za njihovo zdravlje kao što postoji svakog dana briga za njihovu bezbednost, njihovo vaspitanje i njihovo obrazovanje.”

Istovremeno Šabac je šokiran sa saznanjima o njihovom sugrađaninu koji je uhapšen zbog pedofilije.

“Ja sam u neverici da li je to moguće da se to dešava u našem gradu. To nema zakona da može da se osudi. To treba odmah sklanjati sa lica zemlje.”

“Izvitoperilo se sve, šta rade sa ovom decom, sačuvaj bože.”

“Mislim da je strašno, to treba sankcionisasti maksimalno.”

“Streljao bih, ovde na centru bih ga streljao.”

Policija je najavila formiranje posebog tima koji će se baviti isključivo interenet kriminalom. Očigledno je da je ova priča tek počela.
XS
SM
MD
LG