Dostupni linkovi

Nema Karadžića, ima mudžahedina


Kao najbitniji prioritet u svom radu, nedavno imenovani direktor Policije RS-a, Dragomir Andan, istakao je saradnju sa Haškim tribunalom. Novinari su ga odmah suočili sa pisanjem londonskog “Guardiana” da je jedan od najtraženijih haških bjegunaca, Radovan Karadžić, nedavno boravio u jugoistočnom dijelu RS-a:

“Tu informaciju nismo imali. I ja bih molio sve one koji raspolažu adekvatnom informacijom vezano za ova lica neka nas blagovremeno informišu. Mi ćemo munjevito reagovati i dovesti to do kraja. Aktivnosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova po ovoj oblasti se nastavljaju i u narednom periodu ćemo mi pojačati našu aktivnost, pogotovo kad su u pitanju dvojica najtraženijih haških optuženika."

Do sada nije bilo dovoljno pažnje posvećenoj borbi protiv terorizma u BiH, kaže Andan, navodeći kao primjer prošlogodišnji teroristički napad u Španiji:

“Radi se o 11 lica koja su učestvovala u terorističkom napadu. Prema svim obavještajnim i operativnim podacima, priprema za izvođenje ove aktivnosti u Španiji vršena je na tlu BiH. Oni su, dakle, s ovih prostora otišli u Španiju. Čak na nekim savjetovanjima došli smo do podatka da su upaljači koji su stavljani u eksplozivne naprave u Španiji pravljeni u BiH.”

MUP RS-a sada raspolaže sa spiskom od 1740 lica koja su došla iz arapskih zemalja i ratovala u BiH, kaže Andan. On tvrdi da taj spisak nije konačan jer prema nekim podacima u BiH tokom rata je učestvovalo nešto manje od 4500 mudžahedinskih boraca. Neka od tih lica su bila ili su i danas povezana sa raznim terorsitičkim organizacijama, riječi su Andana. Oko 450 lica dobilo je državljanstvo BiH, a za 300 je potvrđeno da i danas imaju državljanstvo. Tu je i spisak od 200 Bošnjaka iz BiH koji su se obučavali i ratovali u mudžahedinskoj jedinici, rekao je Andan:

“Pitanje je koliko je takvih lica vrbovano, koliko je takvih lica završilo obuku i kad će takva lica, ako budu aktivirana, biti aktivirana. Mi ih danas zovemo spavači. To je bijela Al Kaida, koja je opasnija od ovih koji dolaze iz arapskih zemalja.”

Borba protiv terorizma je posebno bitna za našu zemlju, kaže Andan, jer BiH je prvi stub odbrane od terorizma u Evropi.
XS
SM
MD
LG