Dostupni linkovi

“Misteriozni” sudionici zajedničkog zločinačkog poduhvata


Na zahtjev branitelja, sud je naložio tužiteljstvu da pojasni optužnicu u dijelu u kojem govori o zločinačkoj organizaciji, međutim tužiteljstvo je kao članove zločinačke organizacije sada navelo članove hrvatske Vlade i općinskih i lokalnih tijela vlasti, vođe i čalnove Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), pripadnike vojske, policije i obavještajnih službi i – kako stoji u dopuni optužnice – druge poznate i nepoznate osobe. Ovako izmijenjenu optužnicu biti će lakše oboriti, kažu odvjetnici.

Umjesto da po nalogu Haškog suda Tužiteljstvo pojasni optužnicu, oni su samo dodatno zamaglili stvari, ocjenjuje odvjetnik Mladena Markača Goran Mikuličić:

“Oni su, prema nalogu suda, trebali na neki način determinirati članove zločinačkog udruženja o kojem optužnica govori, a oni su to učinili na takav način da su, ne poimenično, nego opisno, u to uključili jedan ogroman broj ljudi, što uključuje i središnju Vladu Republike Hrvatske, lokalnu upravu, organizacije, stranačke ljude. I prema nekakvoj gruboj procjeni, ispalo bi da su na taj način obuhvatili negdje preko tisuću ljudi, da bi na kraju tog nabrajanja rekli da se to zločinačko udruženje odnosi i na druge ljude, znane i neznane, što je totalni apsurd jer sad stvarno ne znamo na koga se misli, protiv koga se trebamo de fakto boriti. I u tom smislu ovakva, još proširenija optužnica, mislim da će za nas biti povoljnija. “

Slično misli i branitelj Ivana Čermaka Čedo Prodanović:

“Prvi dojam je da se sada konkretizira nešto što je do sada bilo općenito, a i nadalje nema potkrjepe u činjenicama. To, naravno, prije svega govorim o ovlastima generala Čermaka kojem se imputiraju konkretno sada silne ovlasti nad vojskom i policijom, odnosno vojnom policijom, iako je, barem nama, jasno da takvih ovlasti on nije imao.”

Drugi Markačev branitelj Miroslav Šeparović:

“Ovo, po meni, ukazuje da Tužilaštvo ima ozbiljnih problema u definiranju tog zločinačkog pothvata i ponovo ide s jednom preširokom definicijom. Međutim, mi ćemo se, kao i do sad, boriti isključivo pravnim putem i ponovo ćemo prigovoriti.”

Nervoznih reakcija nema ni od većine važnijih političkih faktora. Predsjednik Mesić protivi se kolektivizaciji krivnje:

“Treba polaziti od toga da se krivnja uvijek individualizira, da se svakome stavi na teret ono što je učinio. Za to sam se uvijek borio. Ja nisam za to da se okrivljuje grupa. Zato za mene proširenje na takav način nije baš najprihvatljivije.”

"Iako je ovo proširenje optužnice apsurdno, Hrvatska će nastaviti punu suradnju s Hagom", kazao je danas premijer Ivo Sanader:
XS
SM
MD
LG