Dostupni linkovi

Sprema li se nova Yalta?


"Gotovo 60 godina Yalta je značila izdaju i prepuštanje milijuna ljudi okrutnoj tiraniji" – to je izmedju ostaloga napisao u autorskom tekstu u "Washington Postu" gruzijski predsjednik Saakashvili. Srećom podjela Evrope koju je odredio sporazum iz crnomorskog ljetovališta, izmedju Churchilla, Staljina i Trumana duh je prošlosti, ali sada trebamo drugačiju , novu Evropu, vrijeme je za novu Yaltsku konferenciju, dobrovoljnu asocijaciju novih evropskih demokracija, smatra gruzijski lider.

Saakashvili piše kako bi nova Yalta trebala pomoći razvoju demokracije u Bjelorusiji, gdje milijuni ljudi, objektivno žive u zatočeništvu, ali i u Zimbabveu, Kubi, Burmi... U tekstu u Washington Postu, on podsijeća da oni koji su bili na pogrešnoj strani povijesti u Tbilisiju, Kijevu i Bishkeku, kao i oni prije njih u Warshawi, Bratislavi i Beogradu, su gubili vezu s narodom i nisu vidjeli demokratske promjene koje neizostavno stižu. Saakashvili je zato danas svom gostu, američkom predsjedniku rekao
"Partnerstvo izmedju Sjedinjenih Država i Gruzije više je od pukog strategijskog interesa, naftovoda , ono je nešto više od bilo koje ekonomske ili vojne suradnje. Djelimo vrijednosti i vjeru u slobodu i demokraciju!"

Bush je podržao Saakashvilija i Gruziju u demokratskim reformama, stvaranju nezavisnog sudstva i medija, no nisu izostale teme poput Južne Osetije i Abkahazije , pokrajina koje su uzrok izostanka Saakashvila s moskovske parade. Naime, prema sporazumu iz 1999. Rusija je trebala ograničiti vojnu nazočnost na Kavkazu, ali to nije učinila. Bush je potvrdio kako mu je ruski predsjednik Vladimir Putin kazao kako je spreman ispuniti obveze iz ugovora.

"Važno je da to čuju gradjani Gruzije, jer to potvrdjuje da ima načina da se ovaj problem riješi".

George Bush se obratio i tisućama Gruzijaca na središnjem gradskom trgu Slobode u Tbilisiju. Tu je još jednom ponovio kako je važno da Gruzija sporove sa separatiskčkim pokrajina riješi mirnim putem.
XS
SM
MD
LG