Dostupni linkovi

Amfilohijev “besmrtnik”


Na djelu je još jedno grubo miješanje u politiku mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića, saopštio je za naš radio šef crnogorske misije u Sarajevu profesor Novak Kilibarda, komentarišući dijelove govora na sahrani Jovanke Karadžić, majke jednog od najtraženijih haških bjegunaca Radovana Karadžića. Prema riječima Kilibarde, mitropolit Amfilohije na taj način nanosi štetu Crnoj Gori, a crnogorska vlast bi trebala da upozori mitropolita Amfilohija, jer njegovo ponašanje više govori o državi nego o njemu samom:

“Mogu slobodno reći da nikad u istoriji sekularne Crne Gore nije se duhovno lice miješalo u politiku onoliko koliko se miješa mitropolit Srpske pravoslavne crkve gospodin Radović. Gospodin vladika Radović ne poštuje ni običajno pravo Crne Gore. Naime, nikakva riječ koja bi mogla izazvati kakve rasprave, ljutnje ili mržnje, bilo u kom pravcu, ne izgovara se na sahrani jednoga čovjeka”.

Podsjećamo, prilikom sahrane Jovanke Karadžić, nakon opjela koje su obavili svještenici Srpske pravoslavne crkve, mitropolit Amfilohije je održao govor u kojem je Jovanku Karadžić nazvao sveticom i citirao njene riječi koje se odnose na Radovana Karadžića:

“Ono što je rekla svojim sinovima: “Ja bih bila srećna majka da mi donesu sina mrtvoga, u mrtvo čelo da ga poljubim, ali da bude vjeran, da ostane vjeran vjeri, pravoj, Hristovoj i narodu svome. A bila bih nesrećna majka da mi ga živa dovedu, ali da izda Boga i svoj narod. Ona spada među one majke u kojem se ubraja i majka Jevrosima, jer je kao i ona, što je savjetovala Marka Kraljevića da ne sudi ni po babu, ni po stričevima, već po pravdi Boga istinoga. Tako i je i ona savjetovala svoj porod”.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista nijesmo mogli naći sagovornika koji bi odgovorio na pitanje koliko je govor mitropolita Amfilohija bio politički i da li je odaslao poruku da se Radovan Karadžić neće predati. Komentarišući obraćanje mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, portparol Socijaldemokratske partije Branislav Radulović kaže da se radi o kontinuiranom dnevnom bavljenju politikom mitropolita Amfilohija Radovića:

“Kao i na sahrani srpskog premijera gospodina Đinđića, tako i u ovom slučaju gospodin Radović je još jedanput pokazao da je upravo on epicentar srpskog nacionalizma i da su te klerikalne strukture izgubile svaki mogući orijentir i sa strahovitim uplivom u svijet politike gospodin Radović nije svešteno lice. On je političar koji samo mantiju koristi da bi lakše manipulisao sa određenim vjerskim i drugim osjećajem i u Crnoj Gori i u Srbiji. Bio je to samo još jedan od skandala koji postaju sastavni dio dnevnog bavljenja politike gospodina Radovića i njegov sastanak u Pokretu za zajedničku državu kada se sastao sa gospodinom Elnserom koji je urednik i glavni i odgovorni urednik jednog ekstremno lijevog časopisa u Njemačkoj, pokazuju da gospodin Radović u svom srpskom nacionalizmu traži saveznike i među njemačkim komunistima, govori na sahranama srpskog premijera ili majke Radovana Karadžića i šalje one političke poruke zbog kojih je srpski narod preživio najveći tragediju u XX vijeku”.

* * * * *

Nakon što je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na sahrani majke Radovana Karadžića, Jovanke Karadžić, njenog sina nazvao “besmrtnikom”, postaje očigledno da u okviru Srpske pravoslavne crkve postoje dve struje: jedna koja se zalaže za saradnju sa Haškim tribunalom i druga koja se tome oštro protivi.


Kao u većini sličnih prilika Srpska pravoslavna crkva nije se oglasila nakon što je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nazvao Radovana Karadžića “besmrtnikom”. Time se samo potvrdila dosadašnja praksa da je najvišim crkvenim velikodostojnicama dato diskreciono pravo da iznose vlastite stavove o različitim društvenim pitanjima. No na ovaj način postaje očigledno da neki crkveni krugovi i dalje podržavaju pojedine begunce od Haškog tribunala, što potvrđuju i reči protojereja Dimitrija Kalezića:

“Što se tiče riječi mitropolita Amfilohije koji je na sahrani majke Radovana Karadžića rekao da je rodila sina besmrtnika, u krajnjoj liniji svaka majka rodi sina i kćer besmrtne. Jer su svi ljudi namenjeni vječnosti i oni su duhovno su besmrtni. A sad neko će da postavi pitanje a kako to, šta je činio Karadžić? Gledano sa strane srpskog naroda, on je činio dobro jer je spasavo i branio Srbe.”

Nasuprot tome, neke vladike Srpske pravoslavne crkve poslednjih dana su se založile za nedvosmislenu saradnju sa Haškim tribunalom i bezuslovnu predaju svih onih koje potražuje ovaj sud. Jeromonah Irinijer (Dobrijević):

“Srpska pravoslavno crkva je uvek, naročito preko ličnosti njegove svetosti patrijarha Pavla, rekla da svako mora da snosi odgovornost za svoje akcije. Tako da ko je god optužen trebao bi da se brani da dokaže svoju nevinost.”

Kako onda razabarati stav Srpske pravoslavne crkve prema licima koja su optužena za ratane zločine, upitali smo publicistu Milorada Tomanića, inače autora knjige o Srpskoj pravoslavnoj crkvi u ratu.

“Disonantni tonovi iz Srpske pravoslavne crkve su skoro uvek dolazili, od 91. godine pa nadalje. Ali treba reći da ja zvanični stav Srpske pravoslavne crkve uvek stav Svetog arhijerejskog sabora. Tako da od mnogoborojnih pojedinačnih mišljenja episkopa Srpske pravoslavne crkve ne treba izvoditi zaključke.”

Nema sumnje da haško pitanje i dalje deli samo Srpsku pravoslavnu crkvu na dve struje – pobornike i protivnike suđenja pred Međunarodnim sudom za ratne zločine. Teoretičar religije Milorad Tomanić:

“Meni se čini da je tako, ali čini mi se da će ona koja se tobož zalaže protiv saradnje sa Hagom sutradan postatiti predvodnica saradnje. Tako da mislim da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi se ponašaju pomalo kao Slobodan Milošević. Kažu – ne, i pokušaju da dobiju što više mogu, a kada vide da ne mogu i kada, biće malo sada grub, dobiju po nosu, onda pristaju gotovo na sve.”

* * * * *

Dva ugledna svjetska dnevnika – New York Times i Guardian pišu danas kako su srpski nacionalisti iskoristili sprovod 83.godišnje Jovanke Karadžić, za još jedno slavljanje haškog bjegunca, Radovana.


"New York Times" piše kako je sprovod bio prilika onima koji i danas podržavaju Radovana Karadžića da iskažu svoje poštovanje prema jednom od najtraženijih haških optuženika. Karadžić , psihijatar i pjesnik, poznatiji kao lider Bosanskih Srba tijekom rata , kojem je prema procjenama ubijeno oko 150 tisuća Bošnjaka i Hrvata, nije uhapšen ni deset godina od završetka rata, podsijeća list. Ovaj dnevnik takodjer piše kako iz Haškog tribunala ističu da ga prikriva dobro financirana i organizirana mreža koja uključuje policijske i druge tajne službe u Bosni, Srbiji i Crnoj Gori, ali i predstavnike Srpske pravoslavne crkve.

List prenosi da su na sprovod Karadžićeve majske stigli vojnici iz Bosne i Srbije, da su nosili majice sa Radovanovom fotografijom i natpisom "Srpski heroj" , te da je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović govorio o pokojnici kao "majci besmrtnog" koja je navodno govorila da bi sina radije vidjela i mrtvog, nego da je izdao svoju vjeru i narod. Newyorški dnevnik piše da za srpske nacionalitse, koji čine i najbrojnije biračko tijelu u Srbiji i Republici Srpskoj, Karadžić ostaje simbol otpora prema ostatku svijeta, iako su njihove vlade započele suradnju s Haškim sudom.

I dok "New York Times" tvrdi da se Karadžić krije u jednom manastiru pored Nikšića, da nosi svećeničku odoru , što crkva opovrgava, "Gardian" pozivajući se na svoje izvore, piše da je vidjen sa suprugom Ljiljanom 14. travnja u jednom restoranu u jugoistočnoj Bosni, potom u društvu brata Luke u Beogradu i da ga se lako može prepoznati.

Oba dnevnika ističu da su medjunarodne snage posljednjih dana intezivirale svoje pokrete i usmjerile snage prema crnogorskoj granici ne bi li uspjele locirati gdje se nalazi Radovan Karadžić, a potom ga i uhapsiti. "Gardian" pozivajući se na dobro obavještene izvore u Tribunalu, piše kako je Carla del Ponte nezadovoljna djelovanjem medjunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini kada je riječ o hapšenju optuženih za ratne zločine. List čak tvrdi da haški istražitelji ne daju informacije zapadnim ili američkim obavještajnim službama jer bi to, prije moglo otežati, nego pomoći hapšenju optuženih za ratne zločine.Ovaj list takodjer navodi da je glavna tuižiteljica rekla da, ukoliko do kraja godine Karadžić i Mladić, ne budu uhapšeni, da će objaviti detalje koji bi trebali potvrditi da su NATO snage opstuirale hapšenja optuženih .
XS
SM
MD
LG