Dostupni linkovi

Status kvo nije opcija niti rešenje


Prvog dana Petog međunarodnog samita Srbije i Crne Gore domaći i strani političari, diplomate i privrednici raspravljaju o političkoj stabilnosti u jugoistočnoj Evropi. Optimizam da će 2005. godina biti godina evropskih integracija, crnogorska Vlada bazira i na spremnosti domaćih i međunarodnih aktera da tokom ove godine počnu rešavanje jedinog preostalog bezbednosnog problema u regionu, problema Kosova, izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

“Status kvo nije opcija niti rešenje. To je činjenica koju vrijeme stalno potvrđuje. Pri tom rješavanje problema Kosova je odvojeno od političke dinamike odnosa Crne Gore i Srbije čiji je demokratski epilog izvjestan.”

Crna Gora je uverena da kada bi Beograd prihvatio njen predlog modela zajednice nezavisnih međunarodno priznatih država da bi time bio poslat signal da su Srbija i Crna Gora dostigle demokratsku zrelost koja ih kvalifikuje za kredibilnog partnera za brži ulazak u Evropsku uniju, rekao je Đukanović.

“Međutim, ukoliko izostane takva spremnost, Crna Gora će nesporno iskoristiti vrhunsko demokratsko pravo na samoopredeljnje organizovanjem fer, demokratskog i transparentnog referenduma početkom naredne godine u skladu sa međunarodno priznatim demokratskim standardima. Kada je u pitanju ovakav pristup zvanične Crne Gore čini se da postoji određen stepen nerazumjevanja u pojedinim krugovima, iako on sadrži toliko mnogo evropskih principa i pravila.”

Srbija može 2012. godine da bude član Evropske unije, izjavio je Miroljub Labus potpredsednik Vlade Srbije.

“Očekujem u drugom kvartalu 2006. godine biće potpisan ugovor o stabilizaciji i pridruživanju i negde u prvom kvartalu 2007. godine moramo da se vratimo na jedan kolosek priključenja Evropskoj uniji. Da li će to biti kolosek kao što je gospodin Milo Đukanović objasnio ili neki drugi kolosek, o tome će narod da odluči na demokratski način. Rešenje o duplom koloseku jeste dobro ali privremeno rešenje. 2008. godine možemo da dobijemo status kandidata, 2012. godine mogli bi da dobijemo i odluku o članstvu.”

Najvažniji izazov za Srbiju i Crnu Goru je da se reše svih prepreka vezanih za prošlost da bi mogli da idu u budućnost, rekao je Majkl Polt, američki ambasador u Srbiji i Crnoj Gori. Polt je rekao da ne veruje da će se u Srbiji i Crnoj Gori vratiti negativni imidž, ali da postoji nekoliko izazova u ovom trenutku.

“Prvo, makroekonomska stabilnost kroz bolne strukturne reforme, sazrevanje demokratskih institucija kroz dijalog da one ne počivaju na ličnostima, budućnost državne zajednice i njen demokatski razvoj, konstruktivnost o budućem dijalogu o Kosovu, i konačno uspostavljanje vladavine prava.”
XS
SM
MD
LG