Dostupni linkovi

Najavljena parlamentarna debata o decentralizaciji


Poslanici skupstine Kosova ce na sednici 19. maja razmatrati predlog kosovske vlade za decentralizaciju vlasti i realizaciju pilot-projekata, odlucilo je Predsednistvo skupstine. Clanovi tog tela, koga cine predstavnici parlamentarnih stranaka, izjavili su da ce se na usvojiti preporuke koje ce se zatim predati vladi Kosova, pre nego sto ona zapocne realizaciju pilot-projekata o formiranju novih opstina, a sto je proces koji ce se odvijati u narednih 18 meseci.

Fatmir Sejdiu, iz Demokratskog saveza Kosova, kaze kako je reforma lokalne uprave jedan od standarda:

“Pilot-projekti ili decentralizacija, predstavljaju neophodnu reformu lokalne vlasti. Time se treba stvoriti zakonska osnova koja ce biti dugorocna garancija za sprovodjenje tog procesa”, kaze Sejdiu.

Opozicione stranke, Demokratska partija Kosova i Ora, protive se vladinom predlogu decentralizacije i formiranju pilot-opstina, jer smatraju da on predvidja decentralizaciju po etnickim osnovama. Poslanici Demokratske partije napustili su poslednje zasedanje skupstine u znak protesta jer se vladajuca koalicija nije slozila da se otvori debata o tom pitanju.

Dzavit Haljiti (Xhavit Haliti), zvanicnik Demokratske partije:

“Iako sa zakasnjenjm na sednici skupstine ce se razmatrati pilot-projekti koje je predlozila vlade”, kaze Haljiti, izrazavajuci ocekivanje da ce se usvojtii odgovarajuce preporuke kako bi se ne bi dozvolile greske tokom sprovodjenja procesa.

Naim Maloku (Maljoku), iz Alijanse za buducnost Kosova koja vodi vladu, kaze da je materijal o decentralizaciji dostavljen poslanicima:

“Materijal je spreman, obuhvata kako predloge bivse vlade tako i pilot-projekte. Debata ce biti konstruktivna, a zatim ce poslanici usvojiti preporuke”, kaze Maljoku.

Poslanici “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, koji inace bojkotuju rad institucija Kosova, najverovatnije ce prisustvovati sednici parlamenta na kojoj ce se razmatrati predlog decentralizacije vlasti. To je za nas radio izjavio Randjel Nojkic, clan Srpske liste.

Prema njegovim recima srpska zajednica je insistirala da se na Kosovu sprovede decentralizacija i zato ce dati svoje predloge:

“Najverovatnije da cemo prisustvovati. Mislim da je nase ucesce opravdano pre svega zato sto su predstavnici srpske zajednice insistirali na ovom dokumentu, da su predstavnici vlasti u Beogradu takodje insistirali na ovom dokumentu. Normalno on nije po meri i zelji svih, ali takodje je apsolutno neopravdano da se borite za nesto da to udje u raspravu a da posle toga vi bezite. Tako da je skoro sigurno da cemo mi ucestovati na toj sednici”.

Vlada Kosova je najavila da ce realizacija pet pilot-projekata, koji treba da prerastu u nove opstine, poceti u junu ili julu ove godine. Pilot-opstine su Gracanica, Junik, Djeneral Jankovic, Partes i Mamusa.
XS
SM
MD
LG