Dostupni linkovi

Dan kada je spašen svijet


Slavljenička glazba odjekivala je danas središtem Moske. Na Crvenom trgu tisuće vojnika i ratnih veterana, pedeset šefova država i vlada. Marš paradnih jedinica tradicionalno je otvorila jedinica bubnjara Moskovskog vojnog fakulteta, a za njima su nošeni državni simboli Rusije i ruske vojske.

U trenutku kada su pored svečane tribune prolazili veterani, držeči crvene karanfile u rukama, visoki gosti na tribini su ustali i pozdravili ih mahanjem.

U kratkom govoru, vidno uzbudjen, ruski predsjednik Vkadimir Putin odao je počast ogromnoj žrtvi koji je Sovjetski savez podnio tijekom rata:

"Dan pobjede je najdraži i najvredniji praznik za svakoga u našoj zemlji. Svi u bivšem Sovjetskom savezu taj će datum upamtiti kao junačko dijelo naroda, a zemlje Evrope i cijeli planet kao dan kada je spašen svijet".

Putin je pozvao medjunarodnu zajednicu da ne zabvoravi one koje su poginuli u ratu, te na jedinstvo u sprijačavanju novih ratova:

"Suočeni s prijetnjama terorizma, moramo ostati vjerni uspomeni na naše očeve i braniti svjetski poredak utemljen na sigurnosti i pravdi, na novoj kulturi i odnosima medju zemljama, koje neće dopustiti da se bilo kakav, hladni ili drugi rat ponovi" .

Pjevajući patriotske pjesme, ratni veterani danas su još jednom prošli pored Lenjinovog mauzoleja, mnogi od njih ne skrivajući suze, a parada je završena nadlijetanjem 12 Migova i Sukhoja, koji su raznobojnim dimom na nebu iscrtali državnu zastavu Rusije.

Moskvu je danas osiguravalo oko 35.000 policajaca i 40 zrakoplova i helikoptera, dok je središte grada bilo zatvoreno za Moskovljane kojima je bilo preporučeno da ostanu kod kuće.

* * * * *

Ruski i američki predsjednici, Vladimir Putin i George Bush, Jacques Chirac, šef franscuske države, Gerhard Schroeder, njemački kancelar – tek su neki od pedeset predsjednika država i vlada koji su nazočili svečanosti obilježavanja 60. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata u Moskvi. U takvim uvjetima, kažu promatrači, lako se mogu zaboraviti i oni koji su sami bili sudionici toga rata – veterani.


Gotovo trideset milijuna ljudi, žena i muškarca, mnogi tada u tinedjerskoj dobi bili su mobilizirani u sovjetsku vojsku tijekom rata od 1941. do 1945 Milijuni su ih nestali u bitkama. Preživjelima je danas izmedju 80 i 90 godina. Šestedeseta obljetnica završetka Drugog svjetskog rata možda im je i posljednja prilika da podjele sjećanja, savjet i budu nagradjeni za odanost domovini.

Kasni su jutarnji sati. Vojni orkestar u parku Grozni u Moskvi svira patriotsku glazbu. Okupljaju se ratni veterani iz cijele Rusije. Nizovi medalja na prsima, iz borbi sa raznih frontova. Njihova su iskustva različita – ali samo je jedna želja za budućnost – da se nikad ne ponovi.
Lida Konopleva danas je 83 godišnja žena. Mobilizirana je u trenutku kada je maturirala na medicinskoj školi i poslana na front.

"Služila sam kao medicinska sestra na frontu u Kalininu. U blizini grada Rzeva je bila strašna bitka. Grad je bombardiran, uništen. Dva miiljuna ljudi je nestalo, to je čak više nego u Staljingradu".

86 godišnji Anton Budagov započeo je ratovati na granici s Rumunjskom, a svoj ratni put je okončao u Berlinu 1945. Toga trenutka se s ponosom sjeća.

"Išli smo uzvodnom Elbom. Došli su Amerikanci na svojim motorima. Dovezli su se do nas, rukovali smo se i pali jedni drugima u zagrljaj. Pričali smo i pili votku, slavili smo pobjedu!.

Vsevold Kaplun je početkom rata imao 18 godina. Preživio je neke od najtežih bitaka Drugog svjetskog rata.

Borio se oko Moskve, preživio je 900 dana dugu opsadu Lenjingrada, potom je bio u borbi za Kurks, pa u blizini Smolenska...danas se je želio samo reći " Imam jednu želju - ne zaboraviti. Sjećati se dogadjaja onakvih kakvi su stvarno bili, bez pretjerivanja i bez uljepšavanja!"

No, u Rusiji, kao i u ostatku bivšeg Sovjetskog saveza male su šanse da se Drugi svjetski rat zaboravi. Trideset jednogodišnja Natalija stigla je u parki Grozni kako bi ratne veterane okitili crvenim karanfilima. Za naš radio je opisala što današnji praznik znači za njenu generaciju.

" To je za nas sveti i veliki dan, veći i od Nove godine, jer nije samo dan pobjede našeg naroda, već i dan pobjeda pravde nad zlom!"
XS
SM
MD
LG