Dostupni linkovi

Susret Tadić-Rugova na neutralnom terenu


Iako su u minula dva dana u kabinetu predsednika Srbije samo šturo ponavljali da ne znaju ništa o informaciji koju je objavio kosovski dnevnik Koga ditore o pripremi eventualnog sastanka srpskog predsednika Borisa Tadića i predsednika Kosova Ibrahima Rugove u Berlinu, te da je zvanični stav da ostaje otvoren poziv kosovskom predsedniku za razgovore u Beogradu i Prištini, ako je suditi po stavu visokog funkcionera Demokratske stranke i bliskog Tadićevog saradnika Dragana Šutanovca, predsedniku Srbije nije neprihvatljiva ni ideja o sastanku na nautralnom terenu.

“Mislim da je apsolutno ne bitno da mi sada opet idemo kao u prošlosti da kažemo nećemo da razgovoramo van Beograda, nećemo da razgovaramo ovde, nećemo onde. Bitno je sesti za sto, videti koje su početni pozicije i videti šta je to zaista što može da se učini da svi građani koji žive na Kosovu i Metohije žive jedan normalan, pristojan, uredan život, i da se obezbedi pre svega stabilnost instituacija sistema i bezbednost svih građana Kosova i Metohije, a da se onda kroz te razgovore vidi koja su eventualna rešenja za budućnost Kosova.”

Istovremeno, predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, ističe da je reč o važnom događaju koji može indukovati nastavak i proširenje, ili s druge strane blokadu dijaloga. On podvlači da ideja o sastanku dvojice predsednika podržana od Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, naglašava da je susret dvojice predsednika praktično neizbežan ali i dodaje:

“Očigledno je da ova inicijativa nailazi na unutrašnje političke reakcije i medijske reakcije da počinje jedno zagarevanje medijsko kako scene na Kosovu tako i u Srbiji, ali i da postoji jedna politička polarizacija oko toga. Mnogi od tih inicijativa po meni imaju naravno za cilj da se sastanak dogodi, a neke zapravo imaju i cilj da se sastanak ne dogodi, zapravo da se proizvede što veća galama, da se pitanje što više ispolitizuje i da se odloži, a u nameri da neki igrači prisustvuju tome. Dakle, to mislim da u taj red spada i pisanje Kohe i pisanje Zerija, jer jednostavno neralano je da se tako brzo dobro pripremi sastanka.”

Predsednici Srbije i Kosova moraju razgovarati, ali mnogo primerenija mesta za taj dijalog su Beograd i Priština nego Berlin, smatra predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković.On ističe da bi takav scenario doneo poboljšanje odnosa Beograda i Prištine, a o inicijativi da se taj susret dogodi na neutralnom terenu kaže:

“Ukoliko taj sastanak nije u Beogradu ili Prištini, za mene lično potpuno je svejedno gde će biti održan. E sad, politički naravno nije svejedno, jer postoji nešto što se zove Kontakt grupa, dakle šest država članica koje jesu najaktivnije povodom rešavanja problema na Kosovu i Metohiji. Sa te strane logično je da to bude ili Berlin ili Pariz ili Rim, kao najbliži prestonici država članica Kontakt grupe i Beogradu i Prištini.”

Prema informacijama kojima raspolažem pripreme za sastanak dvojice predsednika Tadića i Rugove prilično su odmakle, kaže Dušan Janjić, ali i naglašava da po svemu sudeći mesto susreta ipak neće biti Berlin.

“Priprema je u toku i čini mi se da rešenje će se naći negde iza novog kruga sadašnjih informacija u nekoj mnogo neutralnijoj zemlji, uz aktivno učešće američkog vladinog i nevladinog sektora. Dakle, ja očekujem da se taj sastanak dogodi u drugoj polovini juna.”

Naposletku, ministar spoljnih poslova Vuk Drašković, predložio je da radi lakšeg rešavanja kosovskog pitanja politički predstavnici kosovskih Albanaca na koriste reč nezavisnost, a da predstavnici vlasti u Beogradu ne koriste reč suverenost. On je takođe ocenio da je dobro što je iz upotrebe izbačena reč konačan status, a o početku pregovora kaže:

“Manje-više možemo da kažemo da će razgovori o budućem statusu Kosova početi negde na jesen i mislim da će da potraju.”
XS
SM
MD
LG