Dostupni linkovi

Draža na zidu


Na zidu kancelarije potpredsjednika Opštine Kolašin Dragana Bulatovića ne nalazi se fotografija Draže Mihajlovića, već crkveni kalendar na kome je lik tog komandanta Kraljevske vojske koji je, po Bulatoviću, bio borac protiv fašizma. Taj lik neće biti uklonjen iz njegove radne prostorije, pogotovo ne zbog reagovanja boračke orgnaizacije, kaže Bulatović:

“To nije nikakva provokacije nego su to ljudi koji su se borili protiv fašizma u Otadžbinskom pokretu, što znači da ne umanjujem ni doprinos Komunističkog pokreta u borbi protiv fašizma na ovim prostorima”.

RSE: Vi u antifašiste svrstavate i Dražu Mihajlovića, koga je ondašnja Jugoslavija poslije rata proglasila zločincem.

BULATOVIĆ: Sigurno je da će istorija jednog dana to javno objaviti da je Dragoljub Draža Mihajlović bio vođa Otadžbinskog pokreta u borbi protiv fašizma, a tome je potvrda i predsjednik Amerike Truman koji ga je odlikovao najvećim odlikovanjem za borbu protiv fašizma sada 9. maja će to odlikovanje biti uručeno porodici Mihajlović.

RSE: A Dražina slika?

BULATOVIĆ: Dražina slika nije bila, niti je ima. To je kalendar.

RSE: A što će reći koalicioni partneri?

BULATOVIĆ: Pokazuju demokratičnost da su ta vremena jednoumlja prošla.

“Demokratska partija socijalista, kao opoziciona u tom gradu, upoznata je sa problemom koju su joj prikazali borci, ali o tome nije zauzela poseban stav koji bi svakako bio u duhu baštinjenja tradicije antifašizma”, kaže predsjednik Opštinskog odbora te partije profesor Dragan Vujisić. U svom ličnom stavu on osuđuje čin potpredsjednika opštine:

“Oni unose toliko zla, toliko isključivosti i dan danas, mržnje, netrpeljivosti. Mi, naravno, u Skupštini opštine takve teme ne otvaramo, jer kad se tiče ovih simbola koji govore o mjestu Kolašina u toj istoriji Crne Gore tokom Drugog svjetskog rata. Sve što je vezano za pomen crnogorske države, ta izgubljena crnogorska državnost obnovljena, oni sve to negiraju i brišu”.

Borci Kolašina oštro su protestvovali, zatraživši od predsjednika Opštine Kolašin da se Mihajlovićeva fotografija ukloni. U svom saopštenju oni kažu: “Potpredsjednik prkosi borcima NOR-a i poštenim građanima tim više što je ta slika okačena u Spomen dom revolucije. Opštinski odbor SUBNOR-a Kolašina svakodnevno izložen kritici od strane boraca NOR-a i građana Kolašina osuđujući taj podli i sramni čin”. Sam potpredsjednik Opštine Kolašin Dragan Bulatović na drugoj strani za netoleranciju optužuje upravo borce:

“Ja im predlažem da se oni pozabave ljepšim stvarima, a to je da sa štapom i šeširom šetaju svoju unučad, a da nama prepuste da mi radimo za našu budućnost. Mali su oni bili da bi se sjećali kolašinskog zatvora. Oni su bili pioniri Kraljevine, pa su sad veterani komunistički. Oni najviše imaju zasluga u pohodima na Dubrovnik i protiv braće Hrvata i mladosti koju su vodili na tim pohodima, a ja ih pozivam i ovom prilikom da dođu u Skupštinu Opštine i na civilizovan način podignemo spomen obilježje za mladosti koju su oni vodili na braću Hrvate, na Dubrovnik”.
XS
SM
MD
LG