Dostupni linkovi

Mladić u Pančevu – vrlo neozbiljna priča


Vest sarajevskog Dnevnog avaza da haškog optuženika Ratka Mladića u vojnom objektu u Pančevu čuvaju pripadnici obaveštajne službe Vojska Srbije i Crne Gore predstavnici vlasti u Srbiji nisu želeli posebno da komentarišu. Takav stav oni su objasnili činjenicom da je taj list već ranije nekoliko puta objavljivao nezvanične informacije koje se tiču haških optuženika a koje su se ispostavile netačnim, pa su rekli da bi svaki osvrt na pisanje tog lista bio neozbiljan. Ovog puta Dnevni avaz je, pozivajući se na obaveštajne krugove u Bosni i Hercegovini, naveo i da su pripadnici obaveštajne službe NATO snaga u BiH poslednjih dana angažovani na uzimanju izjava od tri osobe koje su bili ili su još u neposrednoj vezi sa Mladićem. Po pisanju Avaza reč je o Branislavu Puhalu i Draganu Laloviću, aktivnim pripadnicima Vojske Srbije i Crne Gore, dok je R.T, pripadanik aktivnog profesionalnog sastava Vojske Republike Srpske, na ispitivanju zbog sumnje da je godinama u Banjaluci podizao plate za Mladića. Navode Dnevnog avaza da je Mladić u vojnom objektu u Srbiji za naš program kratko je prokomentarisao Zoran Stojković, ministar pravde u Vladi Srbije.

“Pa informacije koju daje Dveni avaz ne treba komentarisati. Očigledno je sračunato kao jedan vid prebacivanje loptice i pritiska na Srbiju. Mislim da bi bolje bilo da se pozabave sa svojim problemima u Bosni i Hercegovini nego što rade ovakve stvari. Mi sve što smo uradili nijednog validnog podatka nemamo da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji.”

Zoran Dragišić, profesor na beogradskom Fakultetu za civilnu odbaranu, rekao je za naš radio da pisanje Dvenog avaza o navodnom skrivanju Ratka Mladića u Pančevu deluje vrlo neozbiljno.

“Ova vest izgleda kao naučna fantastika. U ovom trenutku sigurno da ne postoji politička volja u Srbji i Crnoj Gori da se Ratko Mladić skriva, pogotovo to vojska nikada ne bi radila na svoju ruku. Ako bi se on nalazio u vojnom objektu u Pančevu ili bilo kom drugom vojnom objektu to bi moralo da znaju svi najviši vojni funkcioneri i najviši državni funkcioneri. Bez jedne organizovane akcija koja bi išla od najvišeg državnog vrha ne bi bilo izvodljivo. Tako da je s te strane to potpuna besmislica, ali mislim da se iza svega krije politički pokušaj da se izvrši politički pritisak na Srbiju i Crnu Goru i da Bosna i Hercegovina, odnosno pojedini politički krugovi u Bosni i Herecegovini, skrenu pažnju sa vlastitih problema.”

Prema navodima Dnevnog avaza, Ratko Mladić je u Pančevo stigao iz Nikšića odakle je pobegao zbog informacije da ga traži 500 plaćenika koje je, navodno, angažovao crnogorski premijer Milo Đukanović.
XS
SM
MD
LG