Dostupni linkovi

Pobjeda antifašista nad fašizmom


Raif Dizdarević je odlučio da ne putuje u Moskvu zbog toga što će u bosanskohercegovačkoj delegaciji biti i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Borislav Paravac, koji javno ističe svoje četničko porijeklo. Protiv Paravčevog odlaska Forum mladih SDP- a je proveo kampanju, tokom koje je prikupljeno preko 30 000 potpisa građana BiH.

Komentarišući svoju odluku, ali i raspoloženje građana, Raif Dizdarević je rekao:

“Ovo je pobjeda antifašista nad fašizmom. Moralno pravo da učestvuju u ovoj proslavi imaju oni koji imaju zasluge što se dogodila pobjeda i što tu pobjedu slavimo. Vi vidite da sada postoje težnje da se falsifikuje istorija, da se predstavlja antifašistom onaj ko to nije bio, ko je, ustvari, bio na strani fašista. U tome je razlog reakcije bh. javnosti, u tome je razlog i moje reakcije i ja mislim da je ta reakcija upozorenje svima u BiH, posebno Predsjedništvu države - da razmišljaju zašto se to dogodilo.”

Medalju je uručio otpravnik poslova Ambasade Ruske Federacije u BiH, Igor Kalabuhov, koji je Dizdarevića nazvao velikim državnikom, borcem i čovjekom čvrstih antifašističkih stavova:

“Mi na to gledamo kao priznanje doprinosa antifašističkih snaga u BiH u našem zajedničkom ratu. To je i naša želja - da stanje u BiH bude mirno, stabilno. I jedna od pouka koje moramo izvući iz Drugog svjetskog rata je to da imamo toleranciju, da živimo bolje svi.”

Medalja je priznanje svim anfifašistima u BiH, a posebno onima koji su ostali dosljedni toj ideji, poručio je Dizdarević.
XS
SM
MD
LG