Dostupni linkovi

Problem od koga se ne može bežati


Slučaj pukovnika Čedomira Brankovića ne bi trebalo da poremeti odnose između Srbije i Crne Gore i Hrvatske tim pre što oni kontinuirano idu uzlaznom linijom, kaže u izjavi za naš radio savetnik ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore profesor Rade Stojanović. On istovremeno naglašava da je neophodno imati u vidu činjenicu da postoji još čitav niz sličnih nerešenih slučajeva, ali i da postoji hrvatska tužba protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

“Ceo taj kompleks pitanja treba po mom mišljenju diplomatskim putem rešiti jednim međudržavnim sporazumom između SCG i Hrvatske. Da se završi sa svim posledicama rata ali diplomatskim putem a ne suđenjima, poternicama itd.”

Već sada je jasno da incident sa pukovnikom Čedomirom Brankovićem neće ozbiljno ugroziti odnose Srbije i Crne Gore i Hrvatske i to pokazuje zrelost obe Vlade, smatra predsednik nevladine organizacije Građanske inicijative Miljenko Dereta. Istovremeno Dereta naglašava da se ovakvi i slični problemi moraju urediti na sistemski način:

“Ali mi se čini da bi to trebalo da pređe u deo bileteralnih odnosa između Hrvatske i Srbije i Crne Gore i da se naprosto formira jedna komisija koja bi kroz to prošla i videla koje su optužbe opravdane, koje nisu.”

Ideju o formiranju komisije koja bi se bavila sličnim slučajevima Rade Stojanović međutim smatra lošim rešenjem. Prema njegovom mišljenju ova problematika morala bi da bude podignuta na diplomatski nivo.

“Kakve komisije? Ako hoćete da neku stvar ne rešite onda obrazujte komisiju, to je još Čerčil rekao.”

Neprijatna epizoda sa pukovnikom Brankovićem pokazala je da se uz obostranu dobru volju ovakvi slučajevi mogu rešavati na relativno bezbolan način, smatra naposletku Dereta, ali ukazuje na još jednu činjenicu:

“Meni se čini da je ovo jako bio važan događaj pre svega za našu javnost kojoj je to poslužilo kao podsetnik da su neki ljudi ipak odgovorni za neke stvari koje su se događale u Hrvatskoj, da su oni bili i još su očigledno u Vojsci Srbije i Crne Gore i da je to problem od koga se više ne može bežati.”
XS
SM
MD
LG