Dostupni linkovi

Dijalog između Kosova i Srbije neminovan


Busek je rekao da njega ne interesuje mnogo pitanje standarda i statusa, vec poboljsabnje zivota ljudi i da Kosovo ne ostane crna rupa u regionu sto se tice regionalne saradnje.

“Kosovo nije crna tacka, u najmanju ruku prema pogledima Pakta stabilnosti, posto smo mi izgradili veze u oblasti energetike i u saradnji van granica u borbi protiv kriminala”, rekao je Busek ocenjujuci da je ono sto se promenilo Balkan je sada region kroz koji prolazi kriminal, ali nije njegov generator.

On je rekao da dijaloga izmedju Kosova i Srbije treba da bude. Mislim da treba uraditi ono sto se dogadja, da se razgovara o prakticnim pitanjima i posle toga da se ide prema visim politickim pitanjima, posto nema smisla zapoceti od vrha, rekao je Busek.

“Dialog je vec trebao da pocne, ali ima teskoca i uslovljavanja od obeju strana, sto ja razumem. Ali treba ici u tom pravcu, jer nema alternative”, rekao je Erhard Busek.

Pakt stabilnosti ce raditi na izgradnji potrebne infrastrukture na Kosovu, koja ce podsticati strane investicije, rekao je Busek i zatrazio od vlade Kosova da izadje sa konretnim projektima a ne idejama.

Podrzavajuci takav stav gospodina Buseka premijer Kosova Bajram Kosumi je rekao da je za ekonomski razvoj potrebna politicka stabilnost.

“Razgovarali smo o mnogim pitanjima, koja se u prvom redu odnose na ekonomski razvoj, infrastrukturu, ali i o drugim procesima, posto je privreda jedne zemlje povezana sa politickom stabilnoscu i one obostrano uticu jedna na drugu”, rekao je Kosumi.

Kosumi je rekao da je jedan deo razgovora bio posvecen koridorima koji se trebaju izgraditi preko Kosova i drugim zemljama regiona, koji su izuzetno znacajni da bi se strani investitori ubedili da investiraju svoj kapital na Kosovo.

“Dva osnovna pravca, dva glavna puta koji povezuju Kosovo sa koridorima, sa Skopljem i Nisom i veza sa Kukeson i Dracom su dva putna pravca bez kojih se buducnost Kosova ne moze zamisliti”.

Pre podne Erhard Busek se sastao sa sefom UNMIK-a, Sorenom Jessenom Petersenom i izjavio da ima osecaj da ce resavanje statusa Kosova zapoceti tokom ove godine.

Posle podne Busek se sastao sa predsednikom Skupstine Kosoava, Nexhatom Dacijem i liderom “Srpske liste za Kosovo i Metohiju", Oliverom Ivanovicem.
XS
SM
MD
LG