Dostupni linkovi

Lukić se izjasnio kao nevin


Na pitanje predpretresnog suca kako se izjašnjava po svakoj od pet tačaka optužnice, Lukić je odgovorio: "Ja se izjašnjavam po svim tačkama optužnice da nisam kriv".

Lukiću, zajedno sa ko-optuženima u ovom predmetu Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Vlastimiru Đorđeviću, četiri tačke optužnice na teret stavljaju zločine protiv čovječnosti – deportacije, prisilno premještanje stanovništva, ubistva i progon – a jedna ubistva kao kršenje zakona i običaja rata. Po optužnici, Lukić je kao tadašnji komandant štaba srbijanske policije na Kosovu, po ličnoj i zapovjednoj liniji odgovoran za nasilno premiještanje i deportaciju oko 800.000 albanskih civila, ubistvo stotina albanskih civila koja su počinile snage SRJ i Srbije, seksualne napade i bezobzirno uništavanje ili oštećivanje albanskih vjerskih objekata i naselja.

Lukić, Pavković i Lazarević su se prethodnih mjeseci dobrovoljno predali Tribunalu, dok je Đorđević i dalje u bjekstvu, prema beogradskim medijima vjerovatno u Rusiji. Lazarević je u međuvremenu pušten na privremenu slobodu do početka suđenja.

Prema optužnici, četvorica generala bili su, zajedno sa Slobodanom Miloševićem, Milanom Milutinovićem, Nikolom Šainovićem i Dragoljubom Ojdanićem, učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo "istjerivanje znatnog dijela albanskog stanovnistva sa teritorije Kosova, u nastojanju da se obezbijedi trajna srpska kontrola nad pokrajinom".

Tužilaštvo Haaškog tribunala ranije je podnijelo zahtjev da se u jedan predmet objedine optužnice protiv četiri generala sa onima protiv Milutinovića, Šainovića i Ojdanića.

Kompletan tekst optužnice Pavković-Lazarević-Đorđević-Lukić (bosanski/hrvatski/srpski)
XS
SM
MD
LG