Dostupni linkovi

Nesuglasice oko Čovićeva nasljednika


Nakon što je posljednja sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH okončana bez imena novog kandidata, predsjednik stranke, Bariša Čolak, danas je donio odluku o kandidaturi Ive Mire Jovića za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Ovo je za naš radio potvrdio glasnogovornik stranke, Pero Pavlović:

“Predsjedništvo je na svojoj zadnjoj sjednici usvojilo vrlo jasno zaključak, na kojoj je ovlastilo predsjednika stranke, gospodina Čolaka, i dopredsjednike stranke da obave dodatne konzultacije sa članovima Predsjedništva i sa našim zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini, te da nakon toga utvrde prijedlog kandidata HDZ-a za upražnjeno mjesto hrvatskoga člana Predsjedništva. Nakon provedenih dodatnih konzultacija, dakle, prijedlog HDZ-a za hrvatskog člana Predsjedništva je gospodin Ivo Miro Jović.”

Iako Pavlović ističe kako je izbor Ive Mire Jovića podržan od strane Predsjedništva stranke u cjelini, te da je statut stranke ispoštovan, naši izvori tvrde drugačije. Većina članova Predsjedništva HDZ-a BiH podržavala je izbor Martina Raguža, dok je na kandidaturi Ive Mire Jovića, kao osobi od povjerenja, insistirao aktuelni dopredsjednik stranke Dragan Čović. Martin Raguž, čiji je izbor podržavala i Evropska pučka stranka, ali i HDZ Republike Hrvatske, za naš radio ističe:

“Nisu obavljene konsultacije, nije bila sjednica Predsjedništva, tako da nemam elemenata da komentiram. To je gospodin Čolak onda preuzeo, po meni, jednu vrstu odgovornosti uloge koja nije do kraja statutarna.”

Raguž je dodao kako je izbor Jovića razračunjavanje unutar stranke uoči sabora HDZ-a BiH, koji je, podsjećamo, najavljen za početak šestoga mjeseca:

“Jasno je, dakle, da pojedinci, to sad odgovorno tvrdim, žele iskoristiti ovu poziciju, odnosno popunu na način da bez kriterija uđu u untarstranačke obračune prije sabora.”

Zbog stavova koje Jović zastupa o pitanju obrazovanja, ustavnih promjena i javnog RTV servisa nerijetko je od strane međunarodne zajednice označavan tvrdolinijašem. Također, kako navode naši izvori, postoji bojazan da Jović neće dobiti podršku za izbor u državnom parlamentu od Stranke za BiH i SDP-a, ali i nekih poslanika unutar samog HDZ-a BiH koji su nezadovoljni odlukom predsjednika stranke. Za naš radio Jović ovakve tvrdnje ipak odbacuje, te dodaje:

“Ja sam uvijek naglašavao da zajedništvo stranke može donijeti rezultate. I dan-danas, i uporno naglašavam da ću slušati ono, kao član stranke, što stranka nalaže.”

Podsjećamo, sjednica Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se trebalo odlučiti o novom članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda zakazan je za sutra.
XS
SM
MD
LG