Dostupni linkovi

Nova upozorenja Sjevernoj Koreji i Iranu


Iran i Sjevernu Koreju, americki predsjednik George W. Bush svojedobno je proglasio dijelom takozvane “osovine zla”. Iako je u nekim medjunarodnim krugovima ova ocjena isprva izazivala blagi podsmjeh, vlasti u Teheranu i Pjongjangu kao da se trude dokazati da je americki predsjednik bio u pravu. Obje zemlje nastavljaju razvijati svoje nuklearne programe bez medjunarodnog nadzora i nuklearnu prijetnju nerijetko koriste kao sredstvo ucjene u pregovorima s medjunarodnom zajednicom.

I dok je na sjevernokorejsko testiranje rakete kratkog dometa proslog vikenda, kroz istup Condoleezze Rice, Washington odgovorio makar verbalnim zveckanjem svog oruzja, poruku Iranu s govornice Ujedinjenih naroda uputio je americki drzavni podtajnik za kontrolu naoruzanja Stephen Rademaker:

"Iran je jasno potvrdio namjeru da ocuva nuklearna postrojenja koja je izgradio u tajnosti i protivno medjunarodnim propisima kojima se regulira ova oblast. Vlasti u Teheranu takodjer nastavljaju nekontrolirano razvijati svoje nuklearne potencijale, poput izgradnje reaktora u Araku. Iran mora pruziti objektivna i provjerljiva jamstva kako bi dokazao da ne namjerava zloupotrebiti nuklearni program koji je namijenjen iskljucivo u miroljubive svrhe, za proizvodnju energije. Teheran ne smije u okviru tih aktivnosti razvijati tajni program za razvoj atomskog oruzja ili provoditi dodatna i nekontrolirana istrazivanja", kazao je americki drzavni podtajnik za kontrolu naoruzanja Stephen Rademaker.

Gotovo identican poziv iranskim je vlastima tokom nedavnog posjeta Izraelu uputio i ruski predsjednik Vladimir Putin cija je zemlja prodala Teheranu nuklearnu tehnologiju, a slicnog je misljenja i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan.

"Zemlje koje zele iskoristiti svoje neosporno pravo da razviju i koriste nuklearnu tehnologiju u miroljubive svrhe, ne smiju koristiti te kapacitete za izradu atomskog oruzja i moraju dopustiti njihov medjunarodni nadzor", izjavio je Kofi Annan.

Iranske vlasti su danas odgovorile na ponovljena medjunarodna upozorenja. Tesko je vjerovati da ce poruka iz Teherana stisati medjunarodnu zabrinutost:

"Nastavljamo pregovore s Evropskom unijom i dok god traju, pridrzavamo se dogovora o prekidu procesa obogacivanja urana. Za sada se pitanje nastavka tog procesa ne pokrece i nemamo ga namjeru ni pokretati. No, ubuduce namjeravamo poduzeti neke dodatne aktivnosti i izvijestit cemo o tome kada za to dodje vrijeme”, izjavio je danas u Teheranu predstavnik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Hamid Reza Asefi.
XS
SM
MD
LG