Dostupni linkovi

Gde su Legijina herojska dela?


Sve vreme od saznanja da je premijer Zoran Đinđić ubijen pa do predaje, krio sam se u svojoj kući, kazao je Milorad Ulemek Legija u svom prvom pojavljivanju pred Specijalnim sudom i odbacio bilo kakvu povezanost sa ovim zločinom. Budući da je u pitanju period od gotovo 14 meseci, eksperti pa i najšira javnost ovu tvrdnju dočekli su sa skepsom pa i podsmehom. Prema zvaničnom saopštenju policije Ulemek se uoči noći između 2. i 3. maja 2004. godine pojavio ispred svoje kuće i saopštio policajcima da želi da se preda. Ministar policije Dragan Jočić izjavio je tada da je potpuno beznačajno gde je Ulemek bio u odnosu na to da bi nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije mogao bi doprineti rasvetljavanju istine o ubistvu premijera. Čitavu stvar podgrejale su izjave Ulemekovih advokata da su u Srbiji stvoreni politički uslovi za njegovu predaju, a sam prvooptuženi indirektno je poručio da ima poverenje u aktuelnu vlast i da veruje u pošteno suđenje. Premijer Vojislav Koštunica tada je demantovao da je Vlada Srbije na bilo koji način ohrabrila Ulemekovu predaju:

“Za nas sve je to predstavljalo iznenađenje. Jednostavno čovek se predao imao je svoje razloge, saznaćemo ili nećemo saznati koje razloge. Ja mislim da činjenica da će Legija moći da govori na sudu je nešto što je pozitivno.”

Hitro je tada reagovao i vicepremijer Miroljub Labus optuživši Ulemekove advokate da svojim istupima Vladi čine medveđu uslugu.

“Njegova je odluka da se preda, Vladi ni na koji način nije pregovarala niti podsticala.”

S druge strane, kriminolog Bogoljub Milosavljević godinu dana nakon Ulemekove predaje smatra da neke izjave bivišeg komandanta crvenih beretki ukazuju da je on donoseći ovakvu odluku imao izvesne dogovore sa određenim strukturama:

“Ne mogu reći da li se tu baš radi o političarima ili o nekim krugovima iz bezbednosnih struktura ili pravosuđa, a u ovom se momentu čini da je on napravio jednu solidnu procenu, odnosno da je ako je već imao sporazum sa određenim strukturama, da je taj sporazum na neki način, zasad bar, čini mi se kao da je poštovan.

Pažnju javnosti izazvao je prvi Ulemekov iskaz pred sudom u vreme kampanje za predsedničke izbore 2004. godine, a neke od stranaka i kandidata na tim izborima Ulemekovo obraćanje sudu najavljivali su kao definitivno otkrivanje istine o ubistvu premijera. Policijski ekspert Zoran Dragišić ističe da je iskaz koje je Ulemek dao pred sudom ni u pravnom ni u policijskom smislu nije doneo ništa novo. On takođe naglašava da je Vlada Ulemekovu predaju pokušala da iskoristi u predsedničkoj kampanji:

“Tu se pokazalo da niko nije uspeo da zabeleži nikakve političke poene na tome. Moguće je da je u političkom pogledu čak Ulemekovo svedočenje i tvrdnja da on veruje strankama koje čine Vladu, moguće da se njima vratilo kao bumerang i da su zbog toga izgubili tako katastrofalno kako su izgubili izbore.”

Analitičar nedeljnika Vreme i autor knjige “Atentat na Zorana”, Miloš Vasić, kaže da je dosadašnji tok procesa u velikoj meri demistifikovao uverenja koje su imali mnogi da je Legija romantični heroj i borac za nacionalne interese i razotkrio pravo lice, kako crvenih beretki, tako i njenog bivšeg komandanta.

“Ta glamurizovana jedinica i taj njen glamurizovani komandant se polako iskazuju kroz ovaj proces kao ekipa gladnih mladih ljudi koji su došli bog te pita odakle, trbuhom za kruhom, pa su našli tu najbolji posao. Niko još nije uspeo da objasni gde su herojska dela. Na kraju krajeva se cela stvar, kad se ta magla slegla, svodi jednostavno na jedno kriminalno preduzeće, na jednu “nevladinu organizaciju”, koja je radila za svoj račun pre svega, pod maskom lažnog patriotizma.”

Naposletku, u kontekstu pretpostavke da se Ulemekov dogovor sa određenim strukturama poštuje, kriminolog Bogoljub Milosavljević zaključuje da samo suđenje ima čudan tok, da se odvija dosta traljavo i usporeno, što bi moglo da rezultira iznenađujućom presudom:

“Ono može da dovede do veoma neobične sudske odluke, bar tako to meni sada izgleda. To bi bila neka odluka gde bi se možda i pokazalo da Ulemek nema toliki stepen krivice kao što se to procenjuje u optužnici.”
XS
SM
MD
LG