Dostupni linkovi

Nova Sanaderova taktika


Hrvatski premijer Ivo Sanader kao da primjerom želi pokazati kako više neće biti curenja informacija iz državnog aparata o slučaju Gotovina. Evo što je danas rekao, zamoljen da pojasni detalje akcijskog plana za hvatanje Gotovine:

“Ako želiš da nešto uspije, ne najavljuj to javno. To je najbolji put da ne uspije.”

Već su se pojavile špekulacije kako je uhićenje vjerojatnih falsifikatora Gotovinine lažne putne isprave samo još jedan pokušaj hrvatske Vlade da dokaže kako Gotovina nije u Hrvatskoj. Da nismo ništa napravili, opet bi se našao netko i kazao “Eto vidite!”, komentirao je Sanader:

“Uvijek ćete imati i ovakvih i onakvih komentara za što god mi napravimo. Otkrili smo jedan protuzakoniti kriminalni čin - krivotvorenje dokumenata. Tko će što izvlačiti iz toga, nije me baš puno briga.”

Postoji li mehanizam da se se dokaže kako je hrvatska Vlada kredibilna u svom akcijskom planu? Da, kaže novinarka zagrebačkog Večernjeg lista, Jasna Babić:

“Ako se ne zna gdje je Gotovina, a zna se da postoje organizatori koji ga štite, onda najprije treba slomiti organizaciju koja ga štiti. Ja, kao novinar, imam jako puno signala, imena i odnosa, rekonstruirane fragmente te mreže. Mislim da je to prvi korak. Dok god su ti ljudi aktivni, dok oni vode kampanju u ime Gotovine i za Gotovinu, dotle se ne može ništa napraviti. Među njima je i Turek koji je veoma aktivan preko medija. Uglavnom je riječ o miljeu obavještajne službe i dijelu vojske.”

Policija je u slučaju falsificirane putne isprave za haškog bjegunca Gotovinu obavila obavijesni razgovor i sa jednim od njegovih odvjetnika, Marijanom Pedišićem, za kojeg se sumnja da je bio naručitelj falsifikata. Pedišić, koji je odvjetnik i odbjeglom tajkunu i osobi navodno povezanoj sa krimi-miljeom, Hrvoju Petraču, slovi kao jedan od najefikasnijih i najskupljih hrvatskih odvjetnika, dio je “zagrebačke kreme”. Policija ga nije dirala. Sve do sada.

Jasna Babić: “Očito Sanaderova administracija i istražitelji imaju vrlo ozbiljne namjere i doista žele nešto učiniti, žele locirati Gotovinu. Nisam sigurna da bavljenje ovom falsificiranom putovnicom nešto dokazuje. Znam da ta putovnica ne dokazuje da je on u zemlji, ili izvan zemlje, ili da je prešao granicu. To će razriješiti samo okolnosti oko jedne falsificirane putovnice, kakvu je imalo more ljudi. To je u nekom vremenu bilo pitanje časti među vojnicima, generalima i kriminalcima da imaju više dokumenata na lažna imena. Koliko znam, policija nije utvrdila da je on sa tom putovnicom ikada prešao hrvatsku granicu.”
XS
SM
MD
LG