Dostupni linkovi

Deseta obljetnica „Bljeska“


Kompletan državni vrh okupio se danas u Okučanima, na obilježavanju desete obljetnice policijsko-vojne akcije „Bljesak“. Akcijom „Bljesak“, a potom i akcijom „Oluja“, Hrvatska je pokazala odlučnost uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području, kazao je na prigodnoj svečanosti predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik hrvatskih oružanih snaga Stipe Mesić. Za njega je operacija „Bljesak“, kojom je prvih dana svibnja 1995. godine reintegriran dio Zapadne Slavonije, dotada pod kontrolom pobunjenih Srba, sjajno i profesionalno izvedena akcija, sa minimumom žrtava:

„Tempo i brzina bojnih djelovanja, te cjelokupan proces upravljanja, osigurali su joj najvišu ocjenu međunarodnih vojnih stručnjaka.“

U Okučanima, najvećem mjestu nekadašnjeg UN-ovog sektora zapad, održano je danas svečano postrojavanje jedinica Hrvatske vojske i policije koje su sudjelovale u akciji, prelet aviona i padobranski desant. Hrvatska je tada pokazala da znade brinuti o sebi, kazao je na svečanosti premijer Ivo Sanader:

„I zato prije svega treba zahvaliti onima koji su dali ono sve najsvetije što imaju, a to je život, hrvatskim braniteljima koji su izašli kao invalidi iz Domovinskog rata, ali i svima ostalima, cijelom hrvatskom puku i svim hrvatskim građanima koji su bili na razini zadaće tog povijesnog izazova.“

Podsjetimo, u proljeće 1995. godine je nakon gotovo četiri godine dogovoreno otvaranje auto-ceste Zagreb-Beograd, nakon više incidenata, ona je ponovno zatvorena i u rano jutro 1. svibnja hrvatske snage su iz više pravaca krenule na UN-ov sektor zapad, kojeg je branilo nepunih pet tisuća vojnika 18. korpusa Vojske samoproglašene Krajine, uz malu pomoć bosanskih Srba. Već do sljedećeg dana poslijepodne, oružani otpor bio je slomljen. Čelnik samoproglašene Krajine Milan Martić za odmazdu je naredio raketiranje Zagreba, kojom prigodom je poginulo šestero ljudi, a lakše i teže ranjeno gotovo 180.

Među pogođenim objektima bila je i dječja bolnica u Zagrebu.

Akcija „Bljesak“ omogućila je povratak tisućama prognanih Hrvata, ali je za trajanja akcije i neposredno nakon nje u Srbiju i Bosnu izbjeglo na tisuće hrvatskih Srba. Za razliku od akcije „Oluja“, oko „Bljeska“ se ne vuku repovi ratnih zločina. Bilo je oko 100 spaljenih kuća, policija je ispitala oko 1500 domaćih Srba koji nisu izbjegli, a nešto preko 80 civila je poginulo tijekom akcije, međutim ništa od toga ni nacionalno ni međunarodno pravosuđe nisu kvalificirali kao ratne zločine. Jedina haška optužnica vezana uz ovu akciju je protiv Milana Martića, za raketiranje Zagreba.
XS
SM
MD
LG