Dostupni linkovi

Problemi su počeli kad se Stanišić vratio iz Haga


Jovan Mirilo kaže da mu je prećeno zbog sumnji da ima saznanja gde se nalazi video kaseta na kojoj su navodno snimljeni pripadnici paravojne jednice Škorpioni tokom streljanja civila u Srebrenici, zbog suđenja za zločine u Podujevu kao i slučaja braća Abjamović, Hrvata iz sela Morović, koji su nestali 1991. godine, pošto ih je grupa uniformisanih osoba odvela iz kuće na informativni razgovor. Mirilo je za Radio B92 izjavio da je 1991. načelnik Odeljenja unutrašnjih poslova Šid bio Nedeljko Makijević, koji je danas šef Operativne službe istog OUP.

“Pretnje dolaze iz OUP Šid vezano za braću Abjamović koji su nestali 1991. godine, i vezano za zločine u Podujevu. Mene optužuju da sam ja podstrekivao svedoka da kaže istinu i za neku video kasetu koja svedoči o nekim strašnim događajima a nalazi se u inostranstvu, pa se sumnja da sam ja uputio neke ljude gde mogu to da traže, da pitaju. Sad je potera za kasetom.”

Jovan Mirilo kaže da se oni koji mu prete pozivaju na haškog optuženika Jovicu Stanišića, bivšeg načelnika Državne bezbednosti Srbije.

“Pripadnik Škorpiona kaže da nisam ja u pitanju, nije u pitanju moja odgovornost, u pitanju je odgovornost mnogo važnijih ljudi. I mnogo važniji ljudi od mene u državi su odlučili da to bude sankcionisano, da bude kažnjeno ‘izdajstvo’.”

Fond za humanitarno pravo zatražio je od Dragana Jočića, ministra unutrašnjih poslova Srbije i Vladimira Vukčevića, specijalnog tužioca za ratne zločine, da zaštite Jovana Miriloa, a predsednica te nevladine organizacije Nataša Kandić kaže da se u pismu ministra policije navodi da su problemi Jovana Mirila počeli u trenutku kada je Jovica Stanišić pušten iz pritvora Haškog tribunala da se brani sa slobode.

“Sve se zasniva na tom jednom rumoru o tome da je on neposredno uključen u predaje haških optuženika, da je on našao taj modul kako će i na koji način će svi oni da odu, ali je to sve teško dokazati, kao što je teško dokazati da je on sad vrlo dragocen i koristan uopšte i za ovu vladu i za mnoge strukture koje su oko vlade, i to su bile, kažem, nisu imale nijednog takvog policajca kao što je Stanišić.”

Policija je demantovala informacije o, kako se u saopštenju navodi, navodnoj ugroženosti Jovana Mirila iz Šida, i okarakterisala ih kao jednostrane i proizvoljne tvrdnje. Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici do danas gospodin Mirilo nije dostavio bilo kakvu prijavu o svojoj ugroženosti, niti je to neko učinio u njegovo ime. Ovakvi napisi verovatno u pozadini imaju za cilj nešto što je suprotno materijalnoj istini, kaže se u saopštenju policije.
XS
SM
MD
LG