Dostupni linkovi

Sanaderov plan za 13. lipanj


Plan u šest točaka s kojim je hrvatski premijer Ivo Sanader ovoga tjedna u Luxembourgu izašao pred visoke dužnosnike Europske Unije, najambiciozniji je popis akcija s kojima Hrvatske želi riješiti posljednju prepreku pred početak pregovora s Unijom – slučaj generala Gotovine. Tako procjenjuju analitičari u Zagrebu, a njihove ocjene temelje se i na prvim konkretnim potezima – smjenama koje su već započele u policiji, ali i uklanjanjem preostalih radikala u Sanaderovoj stranci, Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Novinar Vjesnika Željko Peratović, koji dugo prati slučaj Gotovina, smatra da je Sanaderov plan podjednako dobro ocijenjen i u Europskoj Uniji:

„To su potvrdili i ministar vanjskih poslova Luksemburga i druge evropske diplomate. Oni su istakli da je Hrvatska prvi put ozbiljno shvatila ono što oni cijelo vrijeme govore – da put Hrvatske vodi preko Haga. To se vidi i u dijelovima tog plana koji su procurili u javnost, a koje je isti luksemburški ministar potvrdio u intervjuu u Deutsche Welleu. To su ovo uklanjanje plakata, suradnja s crkvom, koju, istina, kod nas još uvijek negiraju i vlada i crkva, da se o nečem takvom razgovaralo. A mislim da je to možda jedna i od ključnih točaka za rješavanje ovog problema.“

Sanaderov plan, kako je procurilo u javnost, pored navedenog, sadrži i druge mjere, kao što je progon odgovornih za skrivanje ranijih haških bjegunaca, Ivice Rajića i pripadnika ahmićke skupine, kažnjavanje osoba koje su izdale lažnu putovnicu Gotovini, te otkrivanje i razbijanje mreže koja financira Gotovini bijeg.

Željko Peratović, novinar Vjesnika, smatra kako cijeli Sanaderov plan može biti efikasan, te da ima smisla, ukoliko se njegovoj provedbi pristupi odlučno i odgovorno:

„Ima smisla ukoliko se ne bude vodila dvostruka politika, ako se ne bude dopuštalo dužnosnicima koji su zaduženi da taj plan provode, da ga istovremeno miniraju, da odaju korake koji se poduzimaju, da državne tajne nastave curiti u javnost.“

No, upozoravaju analitičari, Sanaderov plan akcije ipak je samo plan na putu do konačnog cilja, a cilj je, podsjećaju, pojavljivanje odbjeglog generala pred Haškim sudom.
XS
SM
MD
LG