Dostupni linkovi

Petersen predlaže formiranje kosovskog političkog foruma


Sada kada se ide prema izuzetno znacajnoj fazi za Kosovo, kada se ocekuje pocetak utvrdjivanja statusa Kosova, posle tehnicke i politicke procene ostvarivanja standarda, dobro je da se vlast i opozicija usredsrede da razgovaraju o pitanjima od nacionalnog znacaja za Kosovo, kaze Jessen Petersen.

“Predlozio sam liderima i predsedniku da bi jedan neformalan forum, koji bih ja mogao da formiram bio koristan”, rekao je Jessen Peteresen objasnjavajuci da bi se na tom forumu raspravljala najznacajnija pitanja za Kosovo. Medjutim, taj forum nikako ne bi ostavio po strani institucije.

“Nije zamena za institucije, vec je podrska postojecim institucijama i to je dijalog o najznacajnijim pitanjima, rekao je sef UNMIK-a.

Predlog Jessena Petersena treba da saceka odgovor od politickih partija i lidera Kosova. Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je o tome kazao:

“Imali smo veoma pozitivnu atmosferu i predlog koji je danas dat o jednom neformalnom forumu, koji bi raspravljao o najznacajnijim pitanjima i pomagao nasim institucijama, pomagao nasem politickom zivotu i mi treba da imamo jedan opsti angazman”, rekao je predsednik Rugova.

Premijer Kosova, Bajram Kosumi, rekao je da je stav vlade da o statusu Kosova treba da postoji siroka saglasnost.

“O konacnom statusu Kosova mi treba da imamo jedan siri sto sa partijama na vlasti i opoziciji i da se tu donose zajednicke odluke, posto imamo zajednicki cilj, ali mi cemo stvoriti ekipu koja ce donositi politicke odluke i ekupu koja ce pripremiti strategiju za hod napred”.

I dok je podpredsednik Demokratskog saveza Kosova. Kolë Berisha rekao da o najznacajnijim pitanjima nema razlika izmedju politickih partija, dotle predsednik najvece opozicione partije, DPK, Hashim Thaqi ovaj predlog zmatra novinom na kosovskoj politckoj sceni.

“U ime DPK dajem podrsku gospodinu Petersenu da nastavi ideju o politickom forumu Kosova, za koji ja mislim da treba da bude forum koji ce donositi odluke za politicki proces do resavanja politickog statusa Kosova”, rekao je Thaqi.

Podrzavajuci ideju Jessena Petersena predstavnik Politicke partije “Ora”, Ylber Hysa je rekao da nijedan forum ne moze da zameni demokratske institucije.

“Dobro je sto smo razgovarali, jer je bolje razgovarati nego li bacati bombe, medjutim smatramo da nikada ovakav forum ne moze da bude zamena za institucije i nijedna rasprava nije zamena za raspravu koja treba da se dogodi izmedju kosovara i koja je otkazala u institucijama Kosva, zbog rigidnog stava koji imaju rukovodioci parlamenta”.

Sef UNMIK-a je rekao da ne moze da da vise detalja o predlogu za formiranje neformalnog foruma, posto je sada u ocekivanju odgovora od lidera i politickih partija. Medjutim, prema njegovim recima mnogo vremena za cekanje na odgovor i ostvarivanje ove ideje nema, posto se krajem maja ocekuje politicka procena standarda, cime se ulazi u fazi resavanja konacnog statusa Kosova.
XS
SM
MD
LG