Dostupni linkovi

Bez razumevanja za Đukanovića


Političari u Beogradu, pa čak i onih stranka koje se zalažu za nezavisnost Srbije, uglavnom nemaju razumevanje za izjavu crnogorskog premijera Mila Đukanovića o insistiranju ma nezavisnosti Crne Gore, bez obzira na protivljenje i Beograda i međunarodne zajednice, postavljajući mu pritom pitanje zbog čega je potpisivao dokument o stvaranju državne zajednice pa i nedavnu izmenu Ustavne povelje. Tako da Demokratska stanka Srbije insistira da poštuje ono što su njeni predstavnici potpisali, podsećajući da su potpisali i Beogradsi sporazum i Ustavnu povelju. Time su se jasno obavezali na određene postupke u vezi sa očuvanjem i funkcionisanjem državne zajednice, izjavio je Andreja Mladenović, portparol DSS.

“Sve ovo ostalo predstavlja jedan politički marketing, posebno gospodina Đukanovića i njegovi potrebu da u Crnoj Gori i na političkoj sceni stvori jedan prostor za sebe i za svoju stranku. Taj strah od zajedničke države se video i ovim predlogom saveza nezavisnih država gde se pokušalo izbeći i referendum kao eto taj poseban cilj i neposredni izbori. A razlog je jednostavan da Crna Gora sa tom nekom nezavisnošću koja bi bila ne neki način ograničena savezom nezavisnih država, ali u glavnom nezavisnost gde bi Crna Gora i njeni predstavnici vlasti dobili određeni imunitet kao predstavnici nezavisnih država i na taj način bi se zaštitili od nekih mogućih postupaka pred sudovima stranih država.”

U stranci G 17 Plus koja se inače zalaže za nezavisnost Srbije kažu da pitanje državne zajednice nije samo pitanje Srbije i Crne Gore, već i međunarodne zajednice što se videlo i prilikom nedavne izmene Ustavne povelje. Ksenija Milivojević, funkcioner G 17 Plus i predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije:

“Rešenje njenog statusa, nezavisno o tome šta ko intimno misli i u tom smilu i govori, uključivaće sve te aktere. Dakle, bilo kakvo jednostrano rešenje apsolutno neće biti moguće.”
XS
SM
MD
LG