Dostupni linkovi

Dijalog sa Beogradom neophodan


Stefan Lehne je nakon sastanka sa premijerom Kosova, Bajramom Kosumijem rekao da Kosovo sada ima potrebe za jedinstvom.

“Kosovo ne moze da izdrzi situacije podele, sa mnogo unutrasnjih tenzija, u ovo vrlo znacajno vreme za Kosovo, kada se krece prema donosenju izuzetno znacajnih odluka i treba da ima jedan koherentan i jedinstven sproazum, najmanje o krucijalnim pitanjima”, rekao je Lehne i dodao da je od premijera Kosova dobio pozitivan odgovor.

Lehne je kazao da je od predsednika Parlamenta, Nexhata Dacija zatrazio da parlament bude mesto slobodnog dijaloga i rasprave.

„Ja sam podstakao Dacija, kao predsednika Skupstine, da bude otvoreniji i da obezbedi da parlamnet bude mesto za dijalog i slobodne diskusije, da omoguci opoziciji da izrazi njena uznemirenja. Od njega sam zatrazio da podrzi jedan sveobuhvatan dijalog sa svim politickim liderima, pre nego sto zapocnu razgovori o konacnom statusu”.

Istovremeno Lehne je politicke tenzije podignute zadnje vreme nazvao normalnim, posto, prema njegovim recima, postojanje vlasti i opozicije na Kosovu je nova stvar.

Govoreci u vezi sa optuzbama za ukljucivanje u kriminal nekih visokih zvanicnika vlade, Lehne je rekao da je duznost UNMIK-a da se time ozbiljno bavi i izvrsi istragu.

Predsednik Demokratske partije Kosova, Hashim Thaqi je posle sastanka sa zvanicnicima EU rekao da ova partija nece dozvoliti da se, kako je rekao, zemlja vodi od inkriminisanih licnosti.

Predstavnik Javiera Solane je sugerisao kosovskom rukovodstvu da se dijalog izmedju Pristine i Beograda treba odvijati i na politickom nivou.

„Ja sam izrazio stavove Solane da treba da bude dijaloga i na politickom nivou, da bude dijalog izmedju srpskih i kosovskih rukovodilaca i da treba da se podsticu ovdasnji rukovodioci da budu otvoreni i angazovani u tom dijalogu, posto je dijalog izmedju Pristine i Beograda neophodna potreba“, rekao je Stefan Lehne, koji je i direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj uniji.
XS
SM
MD
LG