Dostupni linkovi

Entiteti i kantoni bez nadležnosti nad policijom


Lideri političkih stranaka u BiH uspjeli su na Vlašiću da se dogovore oko jednog od preduslova Evropske unije kada je u pitanju reforme policije, a to je da je isključiva nadležnost nad radom policije u BiH na državnom nivou. Za Visokog predstavnika, Pedija Ešduana, to je izvranredno dostignuće i za njega su zaslužni bh. lideri:

“Po već ustaljenom običaju neki koji nisu bili uključeni u taj proces će negodovati. Čut ćemo poznati uzvik iz prošlosti, uzvik “IZDAJA” - i od Srba i od Hrvata i od Bošnjaka, od Banje Luke, preko Sarajeva, do Mostara. To je sitna politika prošlosti, koja uvijek stavlja JA ispred NAS.”

Predsjedavajući Vijeća ministara, Adnan Terzić, dao je svoju sliku skupa na Vlašiću:

“Suštinska kvaliteta rješenja je da smo dizajnirali operativnu policijsku strukturu koja apsolutno nema političkog uticaja. I da smo time dobili da ministar sigurnosti BiH u operativnom upravljanju policijom ima ingerencije kao bilo koji ministar u evropskim zemljama. Ali, ključni kvalitet je ovaj dokument o formiranju nadzornog vijeća zajednice. Taj dokument govori o tome da će građani BiH preko ovog nadzornog vijeća imati uticaj na rad policijskih struktura u njihovoj zajednici.”

Tek, predstavnike bh. medija je interesovalo da li će biti ukinuta entitetska ministarstva unutrašnjih poslova, zapravo MUP RS-a, o čemu se i najviše špekulisalo. Ambasador Ešdaun:

“Nema ništa u izvještaju Komisije za reformu policije što posebno zahtijeva specifično ukidanje ministarstava unutrašnjih poslova entiteta, ali oni ne mogu imati nadležnosti nad policijom. Isključiva nadležnost nad policijskim radom mora da počiva na državnom nivou. Počeli smo sa 13 policijskih snaga u BiH i, ukoliko se provede vlašićki sporazum, imat ćemo jednu jedinstvenu policijsku strukturu.”

I predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić, nije vidio problem u entitetskim ministarstvima policije:

“Pazite, ova komisija, ni komisija gospodina Martensa, ne može raspravljati o tome hoće li Vlada RS-a, Vlada Federacije imati MUP-ove, isto kao što ne može raspravljati hoće li imati ministarstva za brodogradnju. To su stvari entiteta.”

Do druge faze razgovora o reformi policije u BiH, koja je najavljena za 11. maj, lideri bh. stranaka imat će priliku da za svoj rad dobiju podršku svojih partija. U isto vrijeme, radna grupa radit će na mapama policijskih regija. Do sredine juna, kada bude razmatrana odluka o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za BiH, entitetski parlamenti bi trebali usvojiti konačni sporazum o reformi policije.

* * * * *

Dogovori o reformi policije u BiH nisu dali odgovore na ključna pitanja: hoće li biti ukinuta ministarstva unutrašnjih poslova entiteta i kantona, te na koliko će policijskih regija biti podijeljena teritorija ova zemlje?


Na kraju reforme policije, jedinstvenu policijsku strukturu u Bosni i Hercegovini trebali bi činiti Državna granična služba - DGS, Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA, te lokalne policijske oblasti. Ključna pitanja hoće li biti ukinuta ministarstva unutrašnjih poslova entiteta i kantona, te na koliko će policijskih regija biti podijeljena teritorija BiH, još nisu riješena ili su polovično definisana.

Za vladajuće političke stranke iz Federacije za sada je najvažnije da će oblast unutrašnjih poslova konačno biti na državnom, a ne entitetskom nivou. Predsjednik Stranke demokratske akcije, Sulejman Tihić:

“Znači, policija na državnom nivou. Kantoni, entiteti nemaju policije. Postoje regije koje će se formirati naknadno, u skladu sa dogovorom i sporazumom, na principu funkcionalnosti, koje mogu, ali ne moraju uvažavati entitetske linije. Ali, to je sad stvar daljih dogovora.”

Ključni dio pregovora političkih partija o broju policijskih oblasti u BiH, odnosno teritoriji koju će svaka regija pokrivati, tek predstoji. Osnov za razgovore je nekoliko prijedloga. Komisija za reformu policije predložila je, naime, devet policijskih regija plus regija Sarajevo, Visoki predstavnik, Pedi Ešdaun, zauzeo se za osnivanje 11 regija, dok političari u Federaciji traže samo pet policijskih oblasti. Spor oko broja oblasti proizilazi iz toga što bi manje regija značilo da bi jedna regija morala zahvatiti dio teritorije iz svakog od entiteta, protiv čega su partije iz RS-a.

Lider Stranke za BiH, Safet Halilović, o tome kaže:

“Entitetske ili kantonalne granice mogu se prelaziti kad je riječ o uspostavljanju ovih regija policijskih. Naravno, neki to čine nerado. Najradije bi, izričito su se zalagali za to, da regije ostanu unutar entiteta, ili čak kantona. Ne trebam ni objašnjavati ko se to zalagao za to.”

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik:

“Počeli smo razgovore o mapama i tu zaustavili. Jedino što je o tom pitanju urađeno je da je formirana neka komisija, koju će formirati vlade entiteta, koja će raditi na nekim usaglašavanjima. I ostalo je da se razgovara još o mapama, ostalo je da se razgovara o uniformama, znakovima. Mislim da će jedno od rješenja biti to da policija ima uniforme na kojima će na jednoj ruci nositi grb i oznake BiH, a na drugoj entiteta.”

Kad su u pitanju ministarstva unutrašnjih poslova, u Federaciji će, gotovo je sigurno, biti ukinuta i entitetsko i kantonalna ministarstva, stav je političkih partija iz Federacije. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a ipak će, kako insistiraju tamošnje stranke, vjerovatno postojati i dalje, mada je još nejasno šta će raditi kada se svi poslovi prenose na buduće policijske regije. Potpredsjednik Srpske demokratske stranke, Branislav Bojić:

“Takva reforma policije kakva je bila reforma vojske biće sigurno na zadovoljstvo nas ovdje u RS-u, i vjerujte da će time biti zadovoljni i građani u RS-u i sačuvaćemo i ministarstvo unutrašnjih poslova kako smo sačuvali i ministarstvo odbrane RS-a.”

U Federaciji, međutim, tvrde kako reforma policije poput one u vojsci, u kojoj i dalje postoje paralelizmi, za njih nije moguća. Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Muhidin Alić:

“U reformi odbrane su stvorene tri komponente. I vidite kako to ide sada, koji se tu problemi stvaraju. Ovdje se stvara jedinstvena struktura. Znači, jedan zakon za sve policajce na cijelom prostoru BiH, jedna plata - i onog policajca u Bosanskom Novom i onog u Srebrenici, i u Doboju, i u Tešnju. Jedna uniforma, isti činovi, napredovanja, obuka. To je garancija da se te stvari koje se dešavaju u vojsci ne dešavaju u policiji.”

Novi pregovori političkih partija o preostalim i ključnim elementima reforme policije u BiH slijede 11. maja. Kako je ovo jedan od najbitnijih uslova koje je BiH dobila iz Brisela, konačan dogovor o tome političari moraju postići prije 19. maja. Nakon tog datuma, naime, uslijedit će ocjena Evropske komisije o tome da li je BiH spremna za početak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.
XS
SM
MD
LG