Dostupni linkovi

“Nisam kriv” Nebojše Pavkovića


Izjašnjavajući se po pet tačaka optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata, Pavković je svih pet puta odgovorio istovjetno:

“Gospodine predsedavajući, izjašnjavam se da nisam kriv”.

Dijeleći optužnicu sa Vladimirom Lazarevićem i Sretenom Lukićem, koji se od ranije nalaze u pritvoru Tribunala, i Vlastimirom Đorđevićem, koji je i dalje u bjekstvu, Pavković se tereti da je bio učesnik zajedničkog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio istjerivanje znatnog dijela albanskog stanovništva sa teritorija Kosova, u nastojanju da se obezbijedi srpska kontrola nad ovom pokrajinom. Za iste zločine optuženi su i politički čelnici tadašnje SRJ, Slobodan Milošević, Milan Milutinović, Nikola Šainović i Dragoljub Ojdanić.

Tužilaštvo je ranije zatražilo da se u jedan predmet spoje optužnice protiv četvorice generala i Milutinovića, Šainovića i Ojdanića.

Nakon Pavkovićeve predaje, još je deset optuženika u bjekstvu. Pored pomenutog Vlastimira Đorđevića, to su Goran Hadžić, Stojan Župljanin, Dragan Zelenović, Zdravko Tolimir, Milan i Sredoje Lukić, Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Ante Gotovina.
XS
SM
MD
LG