Dostupni linkovi

MUP RS objavio spisak 2436 Srba navodno ubijenih u Sarajevu


Na preliminarnom spisku koje je danas objavilo Ministarstvo untrašnjih poslova RS-a nalaze se imena 2436 Srba za koje se navodi da su ubijeni u Sarajevu tokom proteklog rata, kao i imena 575 nestalih sarajevskih Srba. Radi se o stradalim civilima, kazao je Radovan Pejić, portparol direktora Policije RS-a:

“Raspoloživa dokumentacija ukazuje da taj broj ne samo da nije konačan nego da će najvjerovatnije biti i udvostručen. Dakle, radimo na provjeri 2079 imena do kojih smo došli iz kartona i radimo na provjeri još negdje hiljadu do dvije imena za koje iz drugih izvora imamo podatak kojim se ukazuje da su Srbi ubijeni u Sarajevu.”

Pejić kaže da je istraživanje dovelo do otkrivanja velikog broja masovnih i pojedinčanih grobnica u Sarajevu u kojima su tijela ubijenih Srba. Lokacije grobnica dostavljene su Komisiji za nestala lica RS-a:

“31 lokaciju koju smo indicirali kao moguće masovne grobnice na području Sarajeva. Od toga smo operativnim provjerama do pouzdanih podataka za desetak njih došli i mi očekujemo da će Komisija vrlo brzo krenuti i u ekshumacije.”

Na internet stranici MUP-a RS-a, pored spiska civilnih žrtava, nalaze se i imena vojnika JNA stradalih u Dobrovoljačkoj ulici tokom povlačenja iz Sarajeva 2. i 3. maja 1992. godine. MUP je danas po tom slučaju dostavio Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu i dopunjenu optužnicu podignutu 1996. godine protiv 15 osoba koje se terete da su, kako tvrdi portparol Pejić, kršeći sporazum o povlačenju JNA iz Republike BiH izvršili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i protivpravno ubijanje. Pejić nije želio otkriti imena optuženih:

“Planirali su, podstakli ili učestvovali u ubijanju 42, ranjavanju 73 i zarobljavanju 215 pripadnika JNA, te psihičkom i fizičkom zlostavljanju, djelujući protivno odredbama zakona Ženevske konvencije i Dopunskog protokola 2.”

Pejić kaže kako se i dalje provode velike aktivnosti u otkrivanju ratnih zločina, te da je do danas Ministarstvo unutrašnjih poslova podnijelo 507 krivičnih prijava protiv nešto manje od 3700 lica, za koje postoje osnovi sumnje da su počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina.
XS
SM
MD
LG