Dostupni linkovi

Regionalno protiv organizovanog kriminala


Organizovani kriminal zajednički je problem svih zemalja regije i jedino rješenje je koordinisana saradnja policije sa ovog područja, ocjena je predstavnika policijskih snaga jugoistočne Evrope, okupljenih u Sarajevu.
Odbor za borbu protiv organizovanog kriminala zemalja jugoistočne Evrope trebao finalizirat će detalje zajedničke deklaracije, čije potpisivanje se očekuje narednog mjeseca u Skoplju.

Prema riječima direktora Uprave federalne policije, Zlatka Miletića, ovaj dokument bi trebao precizirati konkretne vidove saradnje:

“U njoj su razrađene procedure kako mi u budućnosti treba da surađujemo. Pripisane su, znači, obaveze saradnje. To više nije pitanje dobre volje nekog policijskog rukovodioca da li nešto želi ili ne želi, već će jednostavno biti propisane obaveze kako se ko ponaša - od policijskih agencija kad postavlja zahjev takve vrste, kako se na taj zahtjev mora odgovoriti, pa do najsitnijih procedura u smislu kako se te informacije koriste, ko ih može koristiti itd.”

Širok je spektar organizovanog kriminala koji pogađa ne samo BiH nego i čitavu regiju i intenzivna saradnja policijskih snaga je neophodna, kaže komesar Policijske misije Evropske unije u BiH, Kevin Carty:

“Organizovani kriminal po svojoj prirodi ne prepoznaje i ne zaustavlja se na međunarodnim granicama. I ako policija u regionu ne sarađuje i ne razmjenjuje operativne podatke, neće ni biti efikasni u borbi protiv ovakve vrste kriminala.”

Deklaraciju o zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala bi narednog mjeseca trebali potpisati šefovi policija BiH, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Albanije, Bugarske i Rumunije.
XS
SM
MD
LG