Dostupni linkovi

Kraj sirijske vojne prisutnosti u Libanonu


Na ceremoniji u zračnoj bazi na istoku Libanona u dolini Bekka posljednjih 300 sirijskih vojnika napustilo je zauvijek tlo Libanona. Svečanost koja je potrajala nešto više od jednog sata označila je kraj gotovo tri desetljeća duge sirijske vojne prisutnosti u Libanonu. Kada posljednji sirijski vojnik ode nakon 29-godišnje okupacije, bit će to znak da se može lakše i slobodnije disati , neki su od naslova današnjih libanonskih novina.

Povijesni dan na bliskom istoku, početak nove ere u tom dijelu svijeta - ocjenjuju analitičari. Mnogi , medjutim ističu da će iz obavještajnih , ali i nekih drugih struktura vlasti biti teško ukloniti prosirijske elemente koji su izgradili široku obavještajnu, a ne samo vojnu mrežu u Libanonu.

Prvi sirijski vojnici ovu zemlju stigli su 1976, godinu dana nakon izbijanja gradjanskog rata i do njegova završetka 1990. broj sirijkih vojnika je bio narastao na 40 tisuća. Pritisak medjunarodne zajednice, ali i prosvjedi u samom Libanonu nakon što je u veljači ubijen bivši premijer Refik Hariri , ubrzali su odlazak sirijaca iz Libanona, iako je Damask odbijao i odbija bilo kakvu umješanost u atentat. Cijela operacija će biti i službeno završena kada UNovi stručnjaci u Damasku dobiju vojne mape o nekadašnjim bazama i brojnosti sirijskih snaga u Libanonu i dokumente o povlačenju , a glavni tajnik UN će potom obavjestiti Svjetsku organizaciju o primjeni rezolucije 1559. Povlačenje Sirijica iz Libanona dobar je zank za mirovni proces u regiji, ali dobri poznavatelji prilika na Bliskom istoku ipak ističu da Libanon kojeg krajem svibnja očekuju i parlamntarni izbori ipak neće žuriti s potpisivanjem mirovnog sporazuma s Izraelom .
XS
SM
MD
LG