Dostupni linkovi

Nedostaje 14 izvršilaca zločina u Sjeverinu


Svedok Mesud Ibović rekao je pred sudom da je u njegovo selo Živinice na dan zločina popodne 22. oktobra 1992. godine došla naoružana grupa sa četničkom odećom i zastavama među kojima je prepoznao jednog od optuženih za ubistvo sjeverinskih Bošnjaka Milana Lukića. Ibović, čiji je otac Idriz ubijen, rekao je da se u središtu sela ta naoružana grupa pozdravila sa prisutnim pripadnicima Jugoslovenska narodne armije, da su mahali oružjem i da su pretili meštanima Bošnjacima da će ih pobiti ukoliko ne odu iz sela. Šefko Alomerović, predsednik Odbora za ljudska prava Sandžaka i zastupnik porodica oštećenih, rekao je da su svedočenja rodbine veoma značajna jer su svedoci prepoznali žrtve i objasnili ponašanje lokalne vlasti u vreme otmice.

“Petar Golubović, komandant teritorijalne odbrane, sugerisao je rodbini kidnapovanih, svim Muslimanima iz Sjeverina i Živinica da beže u šumu. To im je isto rekao predsednik opštine Milić Popović, da Muslimani nisu podobni da žive na granici i to je upravo bio motiv što su ti ljudi kidnapovani da bi se očistili sa granice”.

Suđenje za zločin u Sjeverinu za koje su optuženi pripadnici paravojne formacija “Osvetnici” obnovljeno je 18. januara, pošto je Vrhovni sud Srbije u septembru prošlo godine poništio presudu, između ostalog zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u procesu. Presudom za Sjeverin, inače jednom od prvih izrečenih za ratni zločin pred domaćim sudovima osuđeni su u seprembru 2003. Milan Lukić, Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević na po 20, a Đorđe Šević na 15 godina zatvora. Šefko Alomerović očekuje da će nova presuda biti pravedna, ali i dodaje:

“Nedostaje još 14 izvršilaca čija se imena znaju, odnosno nedostaju na sudu i nedostaju u optužnici. Nažalost, i pored naših insistiranja da se optužnica proširi na te ljude, tužilac za ratne zločine je dao instrukcije sadašnjem tužiocu da ne proširuje optužnicu.”

Suđenje se nastavlja u utorak u beogradskom Okružnom sudu.
XS
SM
MD
LG