Dostupni linkovi

LUKSEMBURG


Savet ministara Evropske unije će sutra ozbiljno upozoriti Hrvatsku na neophodnost uspostavljanja pune saradnje te zemlje sa Haškim tribunalom, tvrdi nemačka agencija DPA (Deutsche Presse-Agentur) pozivajući se na evropske diplomatske izvore.
Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana (Javier) je izjavio danas u Luksemburgu da je saradnja vlasti u Zagrebu sa Tribunalom od presudne važnosti, i da će sutra "vrlo otvoreno" o tome razgovarati sa delegacijom Hrvatske.
Havijer Solana (Javier) i komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren (Olli Rehn) su uz predstavnike Luksemburga, Velike Britanije i Austrije članovi radne grupe Evropske unije za procenu stepena hrvatske saradnje sa Haškim tribunalom. To telo bi sutra trebalo da se sastane u Luksemburgu sa hrvatskom delegacijom koji bi trebalo da predvodi predsednik Vlade Ivo Sanader i sa glavnim tužocem Tribunala Karlom del Ponte (Carla).
Evropska unija je odložila početak pregovora sa Hrvatskom o članstvu, prvobitno planiran za 17. mart, sa obrazloženjem da ta zemlja ne sarađuje u dovoljnoj meri sa Haškim tribunalom.
XS
SM
MD
LG