Dostupni linkovi

Počelo suđenje za zločin u Mikluševcima


Pred predsjednikom sudskog vijeća Nikolom Bešinskim danas se pojavilo samo devetero optuženih. Od 35 imena koja se navode u optužnici, osam ih je u međuvremenu umrlo, a ostalih 18, uključujući i prvooptuženog Jugoslava Mišljenovića, nalaze se u bijegu.

Riječ je o mještanima sela Mikluševci, koji su – stoji u optužnici – od početka listopada 1991. godine do 18. svibnja 1992. godine, nakon što je to selo okupirala JNA, u svojstvu pripadnika paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, sudjelovali u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva. Među optuženima su i tri žene, od kojih se samo jedna danas pojavila na suđenju.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru Zdravko Babić, nabrojao je i pojedinačne slučajeve ubojstava, premlaćivanja, prijetnji i zastrašivanja, što je sve na kraju, rekao je, završilo genocidom:

„Natjeravši ih u pristigle autobuse, uzimajući im pri tome novac, nakit i druge vrijedne predmete koje su navedeni mještani imali uz sebe, da bi na taj način iz sela protjerali ukupno 98 osoba. Dakle, u namjeri da djelomično unište jednu nacionalnu skupinu, članove te skupine su ubijali, nanosili im teške ozljede i izvršili prinudno raseljavanje stanovništva. Time su počinili krivična djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava i genocid.“

Svih devetero optuženih, koji se brane sa slobode, izjavili su, nakon čitanja optužnice, da se ne osjećaju krivima. Suđenje se nastavlja saslušavanjem svjedoka.
XS
SM
MD
LG