Dostupni linkovi

Tri godine za usaglašavanje protokola


Odlukom Predsjedništva BiH, u juna 2003. godine bilo je utvrđeno osnivanje državnog instituta za nestale osobe. Skoro tri godine radna grupa je usaglašavala tekst protokola koji bi omogućio uspostavljanje instituta. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić, kaže da je tekst tog protokola u susretu sa predsjedavajućim Međunarodne komisije za nestale osobe, Džejmsom Kimzijem, najzad dogovoren:

“Danas smo konačno, zahvaljujući i prisustvu predsjednika, uspjeli da dogovorimo tekst protokola, da ga pripremimo za sjednicu Vijeća ministara i mislim da smo ove pripremne radnje, koje podrazumijevaju uspostavljanje uslova da se formira državni institut, danas uspješno završili.”

Predsjedavjući Međunarodne komisije za nestale osobe, Džejms Kimzi, zadovoljan je što je implementacija instituta za nestale na nivou države dobila punu podršku premijera državne i entitetskih vlada, te načelnika Distrikta Brčko:

“Uloga instituta za nestale osobe je da BiH pruži značajan i održiv nacionalni mehanizam za rješavanje problema osoba nestalih u sukobima u BiH, bez obzira na njihovo etničko, religijsko i nacionalno porijeklo. Bh. institut za nestale inaugurisao je 2000. godine bivši predsjednik Međunardone komisije, Bob Dol. Međutim, politički legitimitet instituta za nestale osobe na državnom nivou nije se mogao osigurati sve dok entitetske strukture koje rade na pitanjima nestalih i dalje postoje.”

Tek, protokol je napokon usaglašen i dostavljen Vijeću ministara BiH, kako bi državni institut za nestale osobe otpočeo sa radom, koji će imati i elemente onoga što bi mogao biti rad komisije za istinu i pravdu:

“Institut bi trebao biti nezavisan od državnih i entitetskih vlasti, sa višenacionalnom strukturom, i rješavao bi pitanja sudbine 30 hiljada osoba koje su proglašene nestalim. Institut će imati savjetodavni odbor od predstavnika porodica nestalih, kao i upravni odbor sastavljen od predstavnika bh. vlasti i civilnog društva.”

Predsjedavajući Međunaradne komisije za nestale osobe, Džejmz Kimzi, napominje i da bi rasprava o formiranju posebne komisije za istinu i pravdu mogla uzeti u obzir mogućnost da institut za nestale osobe može imati i tu ulogu.
XS
SM
MD
LG