Dostupni linkovi

Slučaj za policiju i pravosuđe


Dva švedska lista ne navode nijedno konkretno ime bilo koga od srpskih zvaničnika ali preciziraju da je reč o političaru koji do 2000. godine bio u opoziciji, a nakon 5. oktobra dobio mesto u Vladi tadašnje Jugoslavije, da bi danas bio ministar u Vladi Srbije. i mada su se već pojavile špekulacije da je reč o Miroljubu Labusu koji je 2000. bio potpredsednik jugoslovenske, a danas srpske vlade, zvanični Beograd odbio je to da komentariše. Predsednik Antikorupcijskog saveta Vlade Srbije Verica Barać za naš program je navela da ovo telo nema saznanja o slučaju “Erikson”.

“To treba pre svega da bude predmet provere policije i pravosuđa jer Savet ne može da dođe do takvih informacija i podataka, vi znate da to ide jako teško, i brojevi računa, i tako, što čak i kad radi policija treba im nalog suda. Ono što je dobro je da samo mediji o tome ne ućute i da se stalno o tome interesuju.”

Kako prenosi inostrana štampa u tekstovima o aferi “Erikson”, šest bivših i sadašnjih šefova ove kompanije koji su optuženi za prevaru pri poreskoj kontroli navodno su izvršili klasično pranje novca i na privatne račune u inostranstvu uplatili 3,3 milijarde kruna. Po navodima nekih listova, od tog novca 2000. godine isplaćeno je ministru u jugoslovenskoj vladi, koji je obećao da će srediti da švedska kompanija postane najuspešnija firma u Srbiji, 13.000 dolara kako bi se pokrili troškovi školovanja njegove ćerke u Sjedinjenim Državama. Ćerka Miroljuba Labusa Milica demantovala je bilo kakvu vezu nje i njenog oca sa aferom koja potresa Švedsku. U saopštenju javnosti ona navodi da je konkurisala za magistarske studije iz računovodstva na Stanford univerzitetu u Kaliforniji gde je primljena aprila 2000. godine, dakle u vreme vlasti Slobodana Miloševića. Još ističe da se u to vreme na njenu molbu pristale da je stipendiraju Fondacija “Studenica”
iz Amerike i “Erikson” iz Beograda, koji je platio deo školarine u iznosu od 12.000 dolara. Ona takođe navodi da je deo školarine platila sama radeći kao asistent na Stenfordu, te da je po povratku u Beograd pokušala da se zaposli u “Eriksonu”, ali da u to vreme tu nije bilo radnog mesta za nju. O navodnim vezama Labusa i afere “Erikson”, funkcioner njegove G17 Plus Miloljub Albijanić:

“Što se tiče toga što je izašao članak u Blicu, to su čiste gluposti. Bilo kakve insinuacije i povezanost u članku sa G17 Plus ne postoji, tako da što bih se ja bavio komentarisanjem tako nečeg. Ono što mogu odgovorno da tvrdim to je da su odgovorni i časni ljudi lideri G17 Plus. Svako ko želi da pokuša u tom smeru nešto on je zlonameran.”

Ekspert za pitanja korupcije iz organizacije Transparensi internešenel Nemanja Nenadić navodi da bi nadležni ove navode morali da provere, ako ni zbog čeg drugog ono zbog sigurnosti drugih ino ulagača.

“Nije to prvi slučaj da strane novine iznose sumnje u vezi sa korumpiranošću političara u našoj zemlji. Setimo se samo afere u vezi sa sredstvima koje je režim Sadama Huseina navodno uplaćivao određenim političkim strankama širom sveta, pa i u Srbiji. Trebalo bi za početak videti da li ti navodi imaju inakvog osnova, odnosno da li je postignut onaj nedozvoljen cilj koji se navodno stavlja na dušu kompaniji ‘Erikson’.”

Podsećamo, ovo je druga afera koja se vezuje za vicepremijera Labusa. Prvi put je prošle godine bio izložen kritikama nakon što je u svom stanu ugostio direktora francuskog “Danonea” u toku prodaje srpske fabrike vode “Knjaz Miloš”.
XS
SM
MD
LG