Dostupni linkovi

Kampanja neosnovanih brojki


Temeljem svih dosadašnjih istraživanja može se prihvatiti procjena kako se broj žrtava ustaškog logorskog sustava Jasenovac kreće između 80 i 100 tisuća, kazao je predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovac, Slavko Goldstein, reagirajući na dijelove nekih istupa na obilježavanju obljetnice proboja jasenovačkih logoraša u Gradini, u Bosni i Hercegovini. Osim što je tek jedan od govornika na tom skupu spomenuo kako su i Hrvati bili žrtve Jasenovca, iznova je oživljena i brojka od navodnih 700 tisuća žrtava, kazao je Goldstein:

''Danas niti u Beogradu više to ne tvrde. Meni je jako žao da je Republika Srpska pod ovakvim svojim visokim političkim pokroviteljstvom oživjela tu kampanju neosnovanih brojki. Bili smo dužni odgovoriti.''

Uprava spomen područja Jasenovac dugo vremena nije zbog osjetljivosti teme željela izlaziti sa konačnom procjenom broja žrtava, ali sada će se intenzivirati rad na tome, jer to je, po Goldsteinovoj ocjeni, jedini način da se prekinu neukusne političke manipulacije brojem žrtava:

''To se pomalo ipak normalizira. Postoje sporovi oko toga da li je bilo 4,5 milijuna, pet milijuna i dvjesto ili šest miliona žrtava. Ne želimo o tome ništa da govorimo dok se ne dovrši poimenični popis.''

Procjene broja žrtava kojima sada barata uprava Spomen područja Jasenovac temelje se na podacima Statističkog zavoda Jugoslavije iz 1964. godine, statističko-demografskim istraživanjima Bogoljuba Kočovića i Vladimira Žerjavića iz druge polovice osamdesetih, kao i istraživanjima grupe mlađih istraživača oko beogradskog Muzeja genocida. Pred godinu i po oni su izišli sa brojkom od 77 tisuća poimenično nabrojanih žrtava ustaškog logora Jasenovac, a njihov zadnji podatak od pred mjesec dana je da imaju do sad popisano 80.022 žrtve, kazao je Goldstein. On kaže kako će taj popis narednih godina biti još donekle proširen, ali da to neće bitno mijenjati opću sliku.

Do konca ove godine bit će dovršen stalni postav spomen područja Jasenovac. Zidovi će biti obloženi staklenim plohama na kojima će biti urezana imena 59.188 žrtve, prema popisu Statističkog zavoda Jugoslavije iz 1964. godine, a bit će ostavljeno dovoljno prostora i za imena ostalih žrtava.

Hrvatski predsjednik Mesić neće u nedjelju moći doći na središnje obilježavanje obljetnice proboja jasenovačkih logoraša, pa će vijenac položiti sutra. U nedjelju neće moći doći ni zagrebački rabin Kotel Danon zbog židovskog vjerskog blagdana, pa će on sa grupom vjernika doći naknadno. Središnji govornik u nedjelju bit će hrvatski premijer Ivo Sanader, a nakon duljeg vremena na komemoraciji će biti nazočan i viši dužnosnik katoličke crkve, generalni vikar Požeške biskupije, monsignor Josip Krpeljević. Pozvan je i predsjednik organizacijskog odbora komemoracije u Gradini, doktor Vladimir Lukić.
XS
SM
MD
LG