Dostupni linkovi

Status Kosova i stabilnost regiona


Bugajski je ocenio da bi uspostavljanje definitivnog statusa Kosova pozitivno uticalo na stabilnost u regionu do koje može doći jedino uz precizno definisane granice, stabilnu vlasti i međunarodno priznanje.

“Vi imate stabilnost samo ako nema dileme gde vaša zemlja počinje, a gde se završava. Kada postoje jasne granice, jasna administracija, vlada koja ima legitimitet i autoritet u građanstvu, međunarodnu prihvatljivost, tada imate i potencijal međunarodne stabilnosti.”

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Albanije Ronald Bima, smatra da je ekonomski razvoj Kosova i ulaganje u privredu jedini način stabilizacije u regionu.

“Ono što suštinski pomaže da se problem na Kosovu reši jeste da se do u detalje razgovara koje rešenje može da bude korisno rešenje, a ne da tražimo rešenje koje mi želimo da prihvatimo, koja se nama dopada. Sa sigurnosne strane ne mislim da bilo koja forma vezivanja Kosova sa Srbijom može biti produktivna. Sada nastaje taj sigurnosni problem i kako ga prilagoditi političkom problemu, jer političari u Srbiji nisu glupi da se legitimišu kao neko ko će reći, u redu je, učinite šta vam je volja sa Kosovom, jer naredni put neće biti izabrani. Zato ne pričajmo o bilo kakvom konačnom statusu. Ono što je suštinski problem kog treba rešiti jeste kako Kosovo može da razvije svoju ekonomiju. Srbija i Albanija ništa ne ulažu u Kosovo, UNMIK vrlo malo, tako da samo uz pomoć razvoja ekonomije taj problem može biti rešen.”
XS
SM
MD
LG