Dostupni linkovi

Do kraja maja kompletirati spisak učesnika u srebreničkom zločinu


Visoki predstavnik, Pedi Ešdaun, saopštio je danas u Banjoj Luci da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a do kraja maja mora dostaviti imena koja nedostaju u izvještaju radne grupe za realizaciju zaključaka o Srebrenici, a spominju se u konačnom izvještaju Komisije za Srebrenicu:

“Borovčaninova specijalna jedinica - ima nekih dvije stotine imena koja nisu dostavljena. Četa iz Zvornika - tu ima oko 200 imena koja nisu dostavljena od strane MUP-a. Zatim, imena iz Policijske stanice Zvornik - u prvom izvještaju o Srebrenici pominje se 319 imena, ona nisu navedena.“

Ešdaun kaže kako je danas upozorio ministra unutrašnjih poslova RS-a, Darka Matijaševića, o zadacima koji moraju biti ispunjeni kako bi se kompletirao, kako kaže, ozbiljan i težak rad. Matijašević je obećao da će dostaviti tražene informacije, tvrdi Visoki predstavnik.

Prozvano je i entitetsko ministarstvo odbrane da nije u potpunosti sarađivalo sa radnom grupom, jer nije navedeno koje su osobe iz spiska od 25 000 lica bile u sastavu jedinica koje su učestvovale u masakru. Branko Trkulja, portparol Ministarstva odbrane RS-a:

“Mi smo ono što je traženo odradili. I sad trenutno ne možemo komentarisati, u ovom slučaju ne možemo komentarisati reagovanje Visokog predstavnika po tom pitanju i očekujemo ako bude Vlada tražila nešto, znači Vlada kao naš pretpostavljeni organ, ako bude tražila dodatne neke informacije, izvještaje i ostalo, mi ćemo to u svakom slučaju uzeti i odraditi, što bi’ rekli - realizovati ili izvršiti.”

Igor Radojičić, generalni sekretar SNSD-a, smatra da Ešdaunova odluka samo pokazuje da radna grupa za Srebrenicu nije završila svoj posao:

“Čini mi se da se pokušava relativizovati uloga nekih, možda, visokih funkcionera zamagljivanjem sa veoma velikim brojem drugih lica ili imena koja se nalaze na spiskovima, pa se tako desetine hiljada građana kao pokušavaju napraviti kao odgovornim za neke događaje, dok se možda glavni pokušavaju sakriti iza tih spiskova. Jer, ako je 25 hiljada lica dostavljeno u spiskovima Ministarstva odbrane, a MUP još nešto drugo, onda to definitivno ne može biti kvalitetan izvještaj, jer stavlja pod upitnik maltene čitav narod.”

Tarik Sadović, član Glavnog odbora SDA, smatra da je Ešdaun ustvari naredio da se okonča posao identifikacije i procesuiranja osoba koje su učestvovale u srebreničkom zločinu, te da je to veoma bitan zadatak za Vladu RS-a ako hoće da dokaže svoj legitimitet - i za srpski narod, da se konačno sa njega skine negativna etiketa.
XS
SM
MD
LG