Dostupni linkovi

Skadalozni dokument – kompliment za crnogorske medije


Jedina korist iz afere sa skandaloznim dokumentom-analizom crnogorske medijske scene, nepoznatog analitičara Ministarstva inostranih poslova, je dokaz da su crnogorski mediji znatno nezavisniji nego što se vjerovalo ili što bi to željela aktuelna vlast. Paradoksalno, kaže pisac i publicista Andrej Nikolaidis , dokument je kompliment za crnogorske medije:

"Mislim da je ovim profitirala najviše medijska zajednica koja je, prije svega, ovim dobila priznanje da jeste nezavisna jer, paradoksalno, ovaj dokument jeste priznanje medijskim slobodama u Crnoj Gori jer, kako je to jedan evropski zvaničnik primjetio – vlast ima problem da kontroliše medije, što će reći da mediji ipak jesu slobodni. Takodje, to će biti dobar argument medijskoj zajednici da i dalje brani svoju nezavisnost i slobodu."

Mobilisanje crnogorskih medija u osudi spornog dokumenta značajan je korak naprijed u demokratizaciji društva, ocjena je sociologa Srdjana Vukadinovića

"Zapravo, to je jedan od repera koji vode ka konstituisanju jednog jedinstvenog javnog mnjenja. Naravno, u okviru tog javnog mnjenja može da bude različitih mišljenja, ali postoji nešto što je javno mnjenje i što treba da bude konstituisano u crnogorskom društvu, kao prepoznatljivi znak njegove demokratičnosti i njegovih modernizacijskih tokova. Jeste dosta loše što sve ovo što se pojavilo u ova dva dana.No ipak je iz toga proizašla jedna dobra stvar, a to je da mediji, po nekim ključnim stvarima mogu da postignu svoj konsenzus bez obzira koju političku opciju preferiraju i prema kojoj imaju odredjena opredjeljenja."

Od objelodanjivanja sporne anlize, mediji su bili jednistveni u osudi i ocjenama da je riječ o skandaznom i fašisoidnom dokumentu, u kojem se kao metodi za nenasilno ustrojavanje crnogorskih medija izmedju ostalog predlažu i pritisci i ucjene. Oštre reakcije i zahtjevi za ostavkom ministra Vlahovića, stigli su i od strane opozicionih stranaka, dok je vlast pokušala da minimalizuje značaj tog dokumenta, tvrdnjama da nije MIP-ov, već nezavisnog analitičara, iako je predsjedniku Vlade i Skupštine proslijedjen sa memorandumom , pečatom i potpisom MIP-a. Takodje je saopšteno da se neće tražiti Vlahovićeva ostavka, mada je on sam danas ponudio uz izvinjene medijima. To medjutim ne može biti opravdanje za crnogorsku političku elitu.

Andrej Nikolaidis: "Taj paceraj se ponavlja iz prilike u priliku i svaki put kad ovdje izbije ovakav ili sličan skandal mi se pitamo koja je to količina samouvjerenosti, kada takve stvari ovako elegantno izbijaju na vidjelo."

Opravdanja za javno mnjenje takodje nema, smatra Nikolaidis, podsjećajući da je ono i do sada prelazilo preko mnogo težih afera ove vlasti:

"Ja mislim da niti ovaj skandal, niti mnogo veći skandali, kao što smo vidjeli, ne mogu ništa bitno ovdje promjeniti. Mislim da ovakav dokument uopšte ne bi bio moguć da u Crnoj Gori ne postoji svijest koja ga je omogućila i iz koje se taj dokument izrodio, tako da to ne treba posmatrati apokaliptično, čak ni sa stanovišta vlasti. Tu je bilo mnogo većih skandala koji njih nijesu uzdrmali. Takodje, ni opozicija nema mnogo razloga za radovanje i nadu iz istog razloga. Ako nisu uspjeli da sruše vlast na mnogo većim skandalima sasvim sigurno neće ni na ovom pitanju."

Srdjan Vukadinović: "Ova pojava ukazuje da na jednoj strani imamo nepostojanje javnog mnjenja, a na drugoj potpuno nerazumijevanje političara za razvoj jednog takvog fenomena koji je svakom demokratskom društvu neophodan."
XS
SM
MD
LG