Dostupni linkovi

Prekompozicija političke scene Srbije


Nikada manje transparetnosti u radu političkih stranka, kako stranaka pozicije, tako i stranaka opozicije. Ponovo pokrenuta priča o tajnim dogovorima na relaciji premijer Koštunica-predsednik Tadić o navodnom ulasku Demokratske stranke u Vladu, u sredu je demantovana iz samog kabineta premijera Koštunice. Ali cela priča je utoliko čudnija što dolazi nakon Glavnog odbora Demokratske stranke na kome je predsednik stranke Boris Tadić rekao “da” inicijativi za nepoverenje Vladi, ali ne da bude rušena zbog Haga odnosno zbog saradnje sa Haškim tribunalom. Još čudnije to zvuči kada se zna da će radiklali pokrenuti inicijativu samo i isključivo zbog Haga, jer što se ostalog tiče nemaju mnogo ozbiljnijih razloga da ruše Vladu. I naposletku da stvar bude još zamršenija, potpredsednik Demokratske stranke na Glavnom odboru DS u nedelju upravo je izričito naglasio da će Demokratska stranka glasati za nepoverenje Vladi, jer Vlada koči brži put u Evropu. Dušan Petrović:

“Demokratska stranka je na stanovištu da je svaka inicijativa za opoziv Vlade prilika da se otvori debata o celokupnoj politici Vlade Republike Srbije, da se daju ocene o rezultatima tog rada i o posledicama politike. Kao što svi znamo više od godinu dana Vlada Republike Srbije upravlja ovom državom i Demokratska stranka će glasati za to da ova rasprava bude otvorena.”

Šta je onda stav Demokratske stranke gotovo da ni analitičarima ovdašnjih zbivanjima nije jasno, a nekamoli običnim građanima. Andreja Mladenović, portparol Demokratske stranke Srbije za naš program kaže:

“I oni sad zaista će možda na taj način podržati taj predlog ali će se verovatno potajno nadati da to nikada neće biti na dnevnom redu i da neće morati da ulaze u raspravu, jer tu dolaze u veliki problem. Na koji način će napadati Vladu a da pri tom odobravaju jedan ozbiljan deo, odnosno veći deo politike koju je Vlada sprovodila u prethodnom periodu.”

Kada bi dakle došlo u pitanje da postoji dogovor na relaciji recimo Kabinet gospodina Koštunice i gospodina Tadića, da li bi dolazilo u obzir da Srpski pokret obnove i te neke stranke koje se pominju, Nova Srbija i ne znam ko, izgube svoja mesta u Vladi da bi se ta mesta dala Demokratskoj stranici.

“To je vrlo teško na taj način posmatrati i trgovati sa ministarstvima kome bi se oduzelo, kome bi se dalo. Možda je to jedan trik pred ovo moguće izlasavanje i da se stvori neko nezadovoljstvo kod određenih stranaka u koaliciji.”

Sanja Šehović, poslanik Srpskog pokreta obnove u Skupštini Srbije kaže i izjavi državnom radiju da ta stranka neće glasati protiv Vlade.

“Poslanici Srpskog pokreta obnove u Skupštini Srbije neće glasati protivu poverenja Vladi, makar je takav stav naše stranke. Verovatno će rasprava trajati dugo, nemamo elemenata u ovom trenutku koji bi značili da Vlada Srbije nema poverenja poslanika Srpskog pokreta obnove.”

I kakva je onda prosta računica. Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka imaju ukupno 119 poslanika. Ako Demokratska stranka ponovo promeni odluku i podrži Vladu onda Vlada može mirno da spava. Nova Srbija će glasati za Vladu, a Nebojša Čović, lider Socijaldemokratske partije, izjavio je da ovoga puta Orlićevo krilo u toj stranci neće biti odlučujuće kao kad je zahvaljujući Orlićevima došlo do pada Živkovićeve Vlade. Čović je takođe rekao decidirano da “ovoga puta neće biti nikakve trgovine.” Da li je taj stav u ovom času u Srbiji kao princip moguće odbaraniti s obzirom da politika pliva u trgovinama i marketingu gotovo da je nemoguće odgovoriti.

Koštunica deluje spokojno. Zlobnici kažu, a ko i ne bi sa takom opozicijom kakva je Demokratska stranka. No, da ne prejudiciramo političko rešenje.
XS
SM
MD
LG