Dostupni linkovi

Dobri rezultati u ostvarivanju privrednih standarda


Driton Balja, savetnik ministra privrede i financija Haki Satrija, zaduzen za pitanja standarda kaze kako ne samo da su odredjeni prioriteti vec su i ostvareni.

“Zajedno sa UNMIK-om smo utvrdili prioritete za koje smo smatrali da su dostizni do sredine ove godine. Mislim da je postignut izuzetno veliki progres, sa izuzetkom jedne tacke, sto je formiranje Agencija za promovisanje investicija i Agencije protiv korupcije “, kaze Balaj i dodaje kako se radi u pravcu usvajanja i potpisivanja ovih zakona..

“Agencija protiv korupcije jos nije formirana zbog nepotpisivanja antikorupcijskog zakona. Prema infomacijama koje imamo radi se na ovm zakonu sa primedbama koje je UNMIK dao na predlog ovg zakona”.

Istovremeno sef IV stuba UNMIK-a zaduzenog za ekonomski razvoj i kopredsedavajuceg u radnoj grupi za standarde, Joakim Riker je pohvalio rad radne grupe za privredu i institucije Kosova uopste za angazovanje na ostvarivanju standarda i napredak koji je postignut u toj oblasti.

Balaj istovremeno kaze kako je najveci deo posla ovog ministarstva orijentisan upravo na stvaranju zakonske infrastrukture koja ce omoguciti ekonomski razvoj i onemogucit smetnje koje se javljaju u ovoj oblasti.

“Najveci deo zakona je potpisan, ali smo paznju zadnje vreme usredsredili na ostvarivanje zakona, posto je znacajno ne samo da se zakon donese vec da se on ostvaruje, o cemu smo mi izvestavali na radnoj grupi za standarde”.

Ekonomski strucnjaci na Kosovu su stalno isticali kako je nastavak i uspesno ostvarivanje procesa privatizacije znacajan faktor za ekonomski razvoj. Veliki podsticaj ovom procesu je dala i saglasnost iz sedista Ujedinjenih nacija da kupci nekadasnjih drustvenih preduzeca mogu 99 godina koristiti zemljiste na kojem su one izgradjene, sto je do sada bilo sporno.
XS
SM
MD
LG