Dostupni linkovi

Kojim putem s novim papom?


Dzon Alen vatikanski dopisnik liberalnog vjerskog casopisa koji se stampa u Sjedinjenim Drzavama i autor biografije Jozefa Racingera kaze za nas program da su kardinali izabrali lidera koji ce nastaviti da unapredjuje konzervativnu doktrinalnu viziju pape Ivana Pavla II.

“Mislim da ima kardinala koji vec duze brinu da papa Ivan Pavle II nikada nije poklanjao dovoljno paznje detaljima administracije i da je svoju karizmu usmjerio prema svijetu. Racinger ce se postarati da su vatikanska i crkvena birokratija u skladu sa vizijom pape Ivana Pavla II i njegovom.”

Racinger je tokom 23 godine sluzbovanja u Vatikanu bio odani branitelj katolicke ortodoksije, ucutkujuci glasove reformista i liberala. Italijanska stampa naziva ga pancir-kardinalom i bozijim rotvajlerom. Bivsi minhenski nadbiskup nije dopustao debatu o braku svestenika. Ostro se protivio kontracepciji i kontroli radjanja, a poznat je njegov negativni stav prema homoseksualcima.

Zapamceno je i kardinalovo protivljenje mogucem ulasku jedne islamske zemlje poput Turske u Evropsku uniju. Na danasnjoj misiji u Sikstinskoj kapeli papa Benedikt XVI je, cini se, okrenuo list obecavsi nastavak dijaloga sa ostalim crkvama i vjerama.

Dzon Alen upozorava da je prerano da se kaze kuda ce novi papa povesti rimokatolicku crkvu:

“Kardinali su svjesni da novi papa donosi i licno breme. Mislim da smo na zavrsetku danasnje mise vidjeli njegov prvi pokusaj da otkloni strahovanja nekih dijelova crkve. On je kazao da zeli biti papa dijaloga, da ne zeli da se povlaci kada se radi o socijalnoj pravdi i tako dalje. Bice zanimljivo da narednih dana i sedmica pratimo kako se bivsi kardinal zaduzen za primjenu vatikanske doktrine preobrazava u lidera ne samo jedne frakcije, vec cijele crkve.”

Uprkos svemu tesko je vjerovati da ce Racingeer odustati od stroge interpretacije vjeronauke u svijetu u kojem sekularizam dobija na snazi. Prije konklave zapocete u ponedeljak, Racinger je pozvao kardinale da se bore protiv onoga sto je nazvao diktaturom relativizma, aludirajuci na zapadni moral i vjerski relativizam u kome apsoultna istina ne postoji.

Istoricar Robert Mojnihan, koji uredjuje konzervativni magazin pod nazivom ”U Vatikanu”, kaze da se Racingerovo protivljenje relativizmu ispreplelo sa brigama pape Ivana Pavla II:

“Ivan Pavle je smatrao da ljude ne cine sretnim materijalna dobra, vec bozija rijec i duhovna ljubav. Ono sto se desava jeste da nasa kultura postaje materijalisticka, sto se na Zapadu podudara sa ateistickim materijalizmom, cime je svojevremeno bila obiljezena i komunisticka ideologija na istoku.”

Konzervativno krilo u Vatikanu smatra da je razvodnjavajuci svoje ucenje kako bi se stvorio prostor sekularnim kulturama, katolicka crkva izgubila vise vjernika nego sto ih je dobila. Racingerova gledista o islamu odrazavaju rastucu brigu da je crkva previse toga zrtvovala pruzajuci ruku islamskom svijetu od koga nije dobila zauzvrat ono sto je ocekivala.

Dzon Alen smatra da papa vjeruje kako borbom za cistotu doktrine crkva moze vratiti ugled na Zapadu:

“Mislim da ce na licnom planu nastojati da ima pozitivne odnose sa muslimanima i sa ostalim vjerama. S druge strane, istina je da je kardinal Racinger, odnosno papa Benedikt XVI, vec duze zabrinut da hriscanska Evropa gubi dusu. Pretpostavljam da ce osnovni pecat njegovom pontifikatu dati nastojanja da se probudi hriscanska dusa Evrope. Smatram da je zbog toga izabrao ime po svetom Benediktu, jednom od utemeljivaca hriscanske Evrope i osnivacu evropskog monastva.”

Sa svojih 78 godina zivota Benediktu XVI nije sudjeno da vlada dugo, ali on nije tranzicioni papa, upozorava Alen. Njegov pontifikat bice snazan i odlucujuci, zakljucuje ovaj ekspert.

U svakom slucaju sa konacnim ocjenama ne treba zuriti. Kardinal Racinger, kljucni favorit uoci konklave, vec je demantovao drevno vatikansko pravilo da “onaj ko na konklavu stize kao papa, s nje se vraca kao kardinal”.
XS
SM
MD
LG