Dostupni linkovi

Od svjedoka do optuženog


Nakon što je juče ujutro saopšteno da je zbog vrlo visokog krvnog pritiska pritvorski ljekar Slobodanu Miloševiću zabranio odlazak u sudnicu, Sudsko vijeće, čiji je predsjedavajući sudac Patrick Robinson, odlučilo je da odobri tužitelju Geoffrey Niceu da završi unakrsno ispitivanje Koste Bulatovića. S kraja osamdesetih poznat kao jedan od organizatora tzv. antibirokratskih mitinga, Bulatović je svoje svjedočenje započeo još prošle sedmice, ali je odbio da bez prisustva optuženog odgovara na pitanja tužitelja. I pored objašnjenja suca Robinsona da će zapisnik unakrsnog ispitivanja biti naknadno dostavljen Miloševiću, unatoč i prijetnji da zbog odbijanja svjedočenja može biti optužen za nepoštovanje suda, Bulatović je ostao čvrsto na svojoj odluci.

Sudsko vijeće je takođe ostalo čvrsto na svojim pozicijama, pa je jutros optužilo Bulatovića da je “19. i 20. aprila kao svjedok odbrane na suđenje Slobodanu Miloševiću svjesno i voljno ometao sprovođenje pravde, s prkosom odbijajući da odgovara na pitanja tužitelja”.

Po hitnom postupku za danas je zakazano Bulatovićevo isjašnjavanje o krivici, odnosno suđenje. Kako optuženi nije prihvatio branioca kojeg mu je odredio Tribunal, Sudsko vijeće je nastavak suđenja zakazalo za 5. maj.

Pravilnikom Tribunala, za nepoštovanje suda je zaprijećena kazna do sedam godina zatvora, globa do 100.000 eura, ili oboje.

Sudac Robinson je jutros kazao da je Vijeće dobilo izvještaj pritvorskog ljekara, koji je zbog Miloševićevog “neprihvatljivo visokog pritiska od 215/130 savjetovao da optuženi ne odlazi u sudnicu do kraja sedmice. Vijeće je prihvatilo ovu sugestiju.
XS
SM
MD
LG