Dostupni linkovi

Armstrong na kraju karijere


U srpnju kada Tour de France u svojoj zadnjoj etapi udje na Champs Elysees, sportska legenda Lance Amstrong će posljednji put kao profesionalac odvoziti jednu biciklističku utrku.

"Tour de France" bit će moja posljednja utrka. 24. srpnja sve će biti završeno. Nakon 14 godina profesionalnog takmičenja, i to bez obzira , pobijedio ili izgubio".

Trotjedna utrka "Tour de France" smatra se jednom od najzahtjevnijih i najnapornijih takmičenja, ali ujedno i najprestižnijih. Amstrong je do sada šest puta osvajao ovu utrku, i tako prestigao i primjerice peterostrukog pobjednika - legendu Edija Merxa.

Danas tridesettrogodišnji Teksašanin, kao obećavajući bicikist obolio je od karicnoma testisa u 25, godini i tada je malo tko vjerovao da će postati jedan od najvećih biciklista svoje generacije. I liječnici su mu davali samo 50 posto šansi da će preživjeti karcinom koji je metastazirao na druge organe , pluća i mozak. No, kasnije su i sami priznali da su mu šanse bile manje od nade koju su mu pružali. Pružiti pomoć i nadu drugima - postala je Amstrongova važna zadaća.

Nakon što je prošle godine osvojio šesti "Tour de France" u Pragu je posjetio mlade pacijente oboljele od karcinoma želeći im pokazati kako bitka nikada nije završena.

"Teško mi je odlaziti u bolnice, još uvijek su svježa sjećanja i razumijem kroz što prolaze bolesnici i njihove obitelji. Moja je obaveza da pričam svoju priču i da pružim oboljelima, obiteljima, liječnicima, medicinskim sestrama - nadu. Ne treba zaboravljati da i liječnike treba podsijećati - da nada uvijek postoji".

Amstrong je kao glavni razlog svoga sportskog umirovljenja naveo želju da bude više uz svoju obitelj, troje djece, no dodao da su razlog i njegove godine zbog čega ne može više računati na sportsku karijeru . Još jednom je odbacio tvrdnje da je ikada uzimao stereoide za što ga je nedavno optužio njegov trener. Ponovio je da je na svakom testiranju posljednjih godina bio negativan na uzimanje bilo kakvih doping sredstava.
XS
SM
MD
LG